Η επόμενη ημέρα μετά την φυγή της Nova από τη Super League

Αρχίζει το «παιχνίδι» των τηλεοπτικών μεταδόσεων

Η επόμενη ημέρα μετά την φυγή της Nova από τη Super League

Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα τόσο για τα έσοδα του εγχώριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α' Εθνικής Κατηγορίας όσο και για την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης μετά την απόφαση της Forthnet να «σπάσει» τη σύμβαση της επόμενης σεζόν με τη Super League.

Με μια λιτή ανακοίνωσή της η Forthnet ενημέρωσε ότι αποχωρεί από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, γεγονός που αναμένεται να φέρει αλλαγές στο σκηνικό. Πλέον η Forthnet θα διαπραγματευθεί σε διμερές επίπεδο με τους συλλόγους, είναι δε βέβαιο ότι οι όποιες συμφωνίες της δεν θα αφορούν και τις 16 ομάδες.

Η Forthnet έχει ήδη ενημερώσει τη διοργανώτρια αρχή, ενώ κοινοποίησε την απόφασή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η εταιρεία Forthnet A.Ε. (στο εξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι, ασκώντας σχετικό συμβατικό δικαίωμά της, προχώρησε σε λύση της συνεργασίας της (που περιλαμβάνει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης) με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής Κατηγορίας, Super League, για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την παράγραφο 4.1.3.6. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει».

Επίσημη αντίδραση από τη Super League δεν υπήρξε, καθώς η Λίγκα έκανε γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί θεσμικά στο προσεχές διοικητικό συμβούλιό της.

Πριν από δύο χρόνια η Nova είχε προτείνει στη Super League τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Super League. Όμως το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντες της Super League αναίρεσαν μέσα σε λίγους μήνες τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων.

Πλέον, ασφαλώς και το «παιχνίδι» των τηλεοπτικών μεταδόσεων θα... ανοίξει, καθώς θα μπορούν να «χτυπήσουν» είτε μεμονωμένους αγώνες είτε γκρουπ παιχνιδιών, τόσο η έτερη συνδρομητική πλατφόρμα Cosmote TV, όσο και οι Wind και Vodafone που επίσης έχουν συνδρομητικές πλατφόρμες. Φυσικά, στο χορό διεκδίκησης παιχνιδιών θα μπουν και τα συμβατικά κανάλια με την ΕΡΤ να «παίζει» πλέον δυνατά.

Η Cosmote TV είναι έτσι κι αλλιώς κυρίαρχη στο αθλητικό περιεχόμενο καθώς έχουν επενδυθεί πολλά κεφάλαια για την εξασφάλιση των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (και του κόσμου), Ισπανίας, Αγγλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, όσο και το NBA αλλά και το UEFA Champions League.

Σ' ό,τι αφορά τις Wind και Vodafone, θεωρείται δύσκολο το να «στήσουν» δικό τους... αθλητικό τμήμα μεταδόσεων ώστε να συμμετάσχουν σ' αυτόν τον... πλειστηριασμό. Θυμίζουμε ότι έως τώρα, «νοίκιαζαν» το αθλητικό κομμάτι από τη Forthnet, μετά από συμφωνία που είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο του 2017. Λογικά, Vodafone και Wind θα κατευθυνθούν σε λύσεις επινοικίασης, όπως είχαν κάνει με τη Forthnet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ