Τέλη Φεβρουαρίου η απόφαση για τη ΣΕΚΑΠ

Τέλη Φεβρουαρίου η απόφαση για τη ΣΕΚΑΠ


Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται η οριστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.
Η εταιρεία έχει ζητήσει την παύση όλων των εις βάρος της μέτρων, μετά την ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου 38 εκατ. ευρώ (44 εκατ. με τις προσαυξήσεις), που αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείρηση από την καταβολή του προστίμου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, το Τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ (έχει φτάσει στα 44 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις), για την υπόθεση του 2009, χρόνια πριν εξαγοραστεί από τη Donskoy Tabak.

Η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου στις 29 Δεκεμβρίου συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- αίτημα προσωρινής αναστολής όλων των αναγκαστικών πράξεων σε βάρος της ΣΕΚΑΠ.

Η εταιρεία εκτιμά πως αν η αίτησή της γίνει δεκτή τον Φεβρουάριο, τότε η κατάσταση με τη διακίνηση των προϊόντων της θα εξομαλυνθεί οριστικά.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν με σθένος «τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ