Επιταχύνονται οι διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης

Επιταχύνονται οι διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης

Στο τέλος του 2020, αντί για το 2022, αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης.

Παράλληλα, η πρώτη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης το 2020, ενώ η μεγάλη διασύνδεση μέσω Αττικής εξετάζεται σε συνδυασμό με το υποβρύχιο καλώδιο Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αττική.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι οι διασυνδέσεις θα μειώσουν μακροπρόθεσμα τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτροδότηση των νησιών, θα μειώσουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και θα βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού τους.

Όπως είπε, η α’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Λαύριο, Σύρος, Πάρος, Μύκονος) μπαίνει άμεσα σε λειτουργία. Ως τις 20 Φεβρουαρίου θα ηλεκτρισθεί το καλώδιο της Σύρου, ενώ το Μάρτιο θα φτάσουν φορτία στη Μύκονο. Πρόκειται για έργο κόστος 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η β’ φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με 'Ανδρο και Τήνο, βρίσκεται στη φάση της εξέτασης των τεχνοοικονομικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Για έναν χρόνο μετά το 2020, προγραμματίζεται η γ' φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο. Το τελευταίο στάδιο που περιλαμβάνει τη Σέριφο τη Μήλο και τη Σαντορίνη, θα ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ