Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Jetoil

Τι προβλέπει το σχέδιο

Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Jetoil

Δεκτό έκανε το δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης της Mamidoil- JetOil καθώς και του 66% των πιστωτών της, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάσωση της ιστορικής εταιρείας πετρελαιοειδών, της οποίας τα βασικά περιουσιακά στοιχεία και το σύνολο των εργαζομένων θα περάσουν σε νέα εταιρεία, που θα ελέγχεται από την αυστριακή Cetracore.

 

Tο δικαστήριο απέρριψε τις κύριες παρεμβάσεις εναντίον της συμφωνίας του 66% των πιστωτών, τις οποίες ανέπτυξαν προφορικά το Ελληνικό Δημόσιο (Εφορία και ΙΚΑ) και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ενώ αποδέχθηκε εν μέρει την παρέμβαση της Totsa Total Oil Trading ( θυγατρική της Total).

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η εξαγορά της Jetoil από την Centracore Energy η οποία και θα ανοίξει το δρόμο για τη διάσωση και την εξυγίανση της πετρελαϊκής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Cetracore Energy είναι εταιρεία ρωσικών συμφερόντων και συνδέεται με τον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.

Το σχέδιο της αίτησης προέβλεπε ότι το σύνολο, σχεδόν, των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy. Η τελευταία θα καταβάλει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα εξοφληθούν, εν μέρει, τράπεζες (65%), Δημόσιο (25%) και προμηθευτές (10%). Δεσμεύεται, δε, να απορροφήσει όλο το υφιστάμενο προσωπικό (σ.σ. περίπου 150 εργαζόμενοι) της JetOil και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, τα επόμενα χρόνια.

Η Cetracore στοχεύει στη λειτουργία περίπου 70 με 80 πρατηρίων σε όλη τη χώρα από 35 σήμερα.

Η Cetracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFG Europe Holdings ( 80,1%) και απευθείας την Rosneft (19,9%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ