Συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο της τεχνολογίας

Συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο της τεχνολογίας

Θετικές εμφανίζονται οι προοπτικές των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) για το 2018 καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες βλέπουν τις συμφωνίες ως μία μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη φέτος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ), η διάθεση για συμφωνίες μεταξύ των στελεχών επιχειρήσεων διεθνώς είναι ενισχυμένη, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να παραμένει η κινητήριος δύναμη των Σ&Ε.

Ενώ το 2017 η αξία των συμφωνιών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 7% (3,2 τρισ. δολ.), σε σύγκριση με το 2016, ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 6%.

Η επιβράδυνση των μεγάλων συμφωνιών (mega deals – συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισ. δολ.), που χαρακτήρισαν την δραστηριότητα του 2017, πιθανότατα θα συνεχιστεί, καθώς αυξάνεται ο ρυθμιστικός έλεγχος για τις μεγάλες συγχωνεύσεις, ωστόσο, η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ ενδέχεται να ενισχύσει την διάθεση για μεγάλες συμφωνίες στο κοντινό μέλλον. Η πορεία προς ένα ψηφιακό μέλλον θα οδηγήσει στην έμφαση των συμφωνιών σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και σε ευέλικτες επιχειρήσεις με βάση την τεχνολογία, την ώρα που οι παγκόσμιες εταιρείες επιδιώκουν να οικοδομήσουν περαιτέρω τις δικές τους στρατηγικές οργανικής ανάπτυξης.

Οι Σ&Ε από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών έφθασαν στα 340 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αναμένεται περαιτέρω δραστηριότητα το 2018, καθώς διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 628 δισ. δολ. προορίζονται για εξαγορές.

Αν και αποτελούν ανταγωνιστική απειλή για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε Σ&Ε, το 2017 αναδύθηκε η τάση να ενώνουν τις δυνάμεις τους οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών με επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση μεγάλων συμφωνιών.

Η ανοδική πορεία της δραστηριότητας των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ευρώπη που παρατηρήθηκε το 2017, προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς ενισχύεται η οικονομική εμπιστοσύνη στην περιοχή.

Οι διασυνοριακές συμφωνίες εντός και εκτός Ευρώπης αναμένεται να επιταχυνθούν το 2018, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν συμφωνίες, αναζητά ευκαιρίες πέραν των εθνικών του συνόρων.

Οι εξερχόμενες ροές κεφαλαίων από την Κίνα αναμένεται να αποτελέσουν και αυτές σημαντικό μέρος των Σ&Ε παγκοσμίως. Η αξία (114 δισ. δολ.) και ο αριθμός (608 συμφωνίες) των εξερχόμενων Σ&Ε που πραγματοποιήθηκαν από την Κίνα, αν και μειωμένα έναντι του 2016, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, ξεπέρασαν τα επίπεδα όλων των προηγούμενων ετών. Η τάση προς εγχώρια συγκέντρωση ενισχύθηκε το 2017 και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το 2018. Αναμένεται, επίσης, μεγαλύτερη εισερχόμενη δραστηριότητα από μη κινεζικές επιχειρήσεις, ιδίως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Τα στελέχη αναφέρουν τις περαιτέρω αυξήσεις στον ρυθμιστικό έλεγχο μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την δραστηριότητα Σ&Ε το 2018. Το 43% των επιχειρήσεων αναφέρει την γεωπολιτική αβεβαιότητα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους.

Καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον ποικίλουν, εντείνεται και η ζήτηση για δημιουργία αξίας πέρα από τα καθαρά κέρδη μιας επιχείρησης. Ως εκ τούτου, το 45% των στελεχών αναφέρει ότι, πλέον, θα πρέπει να επικοινωνήσει ένα ευρύτερο αφήγημα, το οποίο να διατυπώνει με σαφήνεια το σκεπτικό πίσω από τις συμφωνίες, ώστε να προσελκύσει έναν ευρύτερο κύκλο ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων, των ρυθμιστικών αρχών, των εργαζομένων, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ