Σε τεντωμένο σχοινί η Φειδάς

Ένα ακίνητο «μπλοκάρει» την αναδιάρθρωση της επιχείρησης

Σε τεντωμένο σχοινί η Φειδάς

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επί της συμφωνίας εξυγίανσης με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες που έχει καταθέσει η υποδηματοποιία Φειδάς που παράγει και διαθέτει στην αγορά τα παπούτσια Boxer.

Παρά το ότι έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η ΦΑΕ ΦΑΒΕ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία καθώς έχει προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με προσημείωση ακινήτου της εταιρίας.

Ως διέξοδο στη συγκεκριμένη κατάσταση νομικοί κύκλοι προκρίνουν είτε την υποβολή αίτησης άρσης της υποθήκης, είτε οι πιστωτές να αποδεχθούν να εγγράψουν το συγκεκριμένο ακίνητο με δεύτερη προσημείωση.

Το σχέδιο εξυγίανσης που υπέγραψε η βιομηχανία υποδημάτων με τις τράπεζες καλύπτει την περίοδο 2017-2029, και προβλέπει ρύθμιση των υποχρεώσεων της εταιρείας και χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας με βάση το business plan προβλέπει την εφαρμογή νέου σχεδίου πωλήσεων και μάρκετινγκ, την παραγωγή νέων προϊόντων, την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου των 400 καταστημάτων τρίτων, τη δημιουργία νέων εταιρικών καταστημάτων και e-shop και την προώθηση εκ νέου των υποδημάτων Φειδάς στη διεθνή αγορά.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Φειδάς (σ.σ. χρήση 2016) ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 17,57% σε σχέση με το 2015 ανερχόμενος στα 9,633 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους, διαμορφώθηκε σε ζημιές 2,237 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,057 εκατ. ευρώ το 2015.

Οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται στο ποσό των 16,814 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων κατά 13,515 εκατ. ευρώ (31/12/2016) από 9,988 εκατ. ευρώ (31/12/2015).

Η εταιρεία Φειδάς ΑΕ (βιομηχανική εταιρία παραγωγής και εμπορίας υποδημάτων και δερμάτινων ειδών), παραμένει η μεγαλύτερη και μακροβιότερη εταιρία παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1919 και κατασκευάζει τα υποδήματα με το brand name boxer. Σε ετήσια βάση, η μέγιστη παραγωγική δυναμικότητά της ανέρχεται σε 2 εκατ. ζεύγη δερματίνων υποδημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ