Ο επόμενος λόγος στο ΣτΕ για το Ελληνικό

Όλα θα κριθούν στις 29 Ιανουαρίου

Ο επόμενος λόγος στο ΣτΕ για το Ελληνικό


Κρίνεται στις 29 Ιανουαρίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η τύχη της επένδυσης του Ελληνικού.

Την ημέρα εκείνη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, προκειμένου να εξετάσει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του επίμαχου προεδρικού διατάγματος, το οποίο και κατατέθηκε προ ημερών.

Εφόσον το ΣτΕ δώσει το πράσινο φως στο προεδρικό διάταγμα, το οποίο περιγράφει τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και το τι θα γίνει και πού, τότε ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν στο πρώην αεροδρόμιο τα πρώτα χωματουργικά έργα εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο ΠΔ, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι έξι κτίρια-τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ' εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα.

Επίσης, προβλέπει ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, πολεοδομικά μεγέθη, ως εξής:

* Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τμ, στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των πάσης φύσεως μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

* Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τμ.

* Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τμ της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

* Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ΄ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τμ που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ