«Πωλούνται» δέκα περιφερειακά λιμάνια του ΤΑΙΠΕΔ

Οι στόχοι του ΤΑΙΠΕΔ και το επιχειρησιακό σχέδιο

«Πωλούνται» δέκα περιφερειακά λιμάνια του ΤΑΙΠΕΔ

Στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση ή άλλης μορφής οικονομική αξιοποίηση παραμένουν σύμφωνα με το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ενημερωτική συνάντηση για την πορεία των 10 Οργανισμών Λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και των Γενικών Γραμματέων, κ.κ. Χρήστου Λαμπρίδη και Διονύση Καλαματιανού .

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και τα στελέχη του Ταμείου παρουσίασαν την πορεία των 10 λιμανιών, στα οποία το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο μοναδικός μέτοχος και που υπό την κοινή διαχείριση τους από το Ταμείο έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων.

Σημειώνεται, ότι λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της ραγδαίας αύξησης του κύκλου εργασιών του, με την πλήρη ανάπτυξη που ήδη συντελείται από την Cosco, εκτιμάται ότι μπορεί να εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, στους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας (Αττικό Λιμενικό Σύστημα), καθότι η αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ αναγκαστικά θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες, με προτεραιότητα τα Αττικά λιμάνια.

Τονίστηκε επίσης, ότι υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.

Στελέχη του ταμείου αποκρατικοποιήσεων τόνισαν, ότι οι 10 Οργανισμοί Λιμένος διαθέτουν προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως, ενώ επεσήμαναν ότι είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων με Δήμους, που αφορούν τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους.

Επισημάνθηκε εξάλλου, ότι υπάρχουν κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας, αλλά και για κοινή κάθοδό τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ, με στόχο την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων, τονίζοντας ότι πλέον είναι αναγκαία μια διαχείριση, με κυρίαρχο άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε λιμανιού και των τοπικών κοινωνιών, παράλληλα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη αναθέσει σε ανεξάρτητους συμβούλους την εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας, ενώ το επόμενο διάστημα θα καθορίσει την στρατηγική και τις προτεραιότητες για το καθένα ξεχωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ