Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών


Κομβική ιδιωτικοποίηση, τόσο για την επίτευξη στόχων για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα, είναι αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του διεθνούς αερολιμένα, ενώ έως τον Απρίλιο θα πρέπει να κυρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.

Η δεύτερη, από πλευράς εσόδων, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, αυτή της διάθεσης του 30% του ΔΑΑ που θα αποφέρει 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με τους συμβούλους να πραγματοποιούν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι, παρά την πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό για έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται το τελικά εισπραχθέν τίμημα να είναι ακόμα και διπλάσιο, λόγω των επιδόσεων-ρεκόρ του αεροδρομίου των Σπάτων.

Η κύρωση από τη Βουλή της αναθεωρημένης –με 20ετή επέκταση έως το 2046– σύμβασης παραχώρησης θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας πώλησης, με την καναδική PSP Investments, την κινεζική Shenzhen Airport Group και τον όμιλο Κοπελούζου να αναμένεται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον

Η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 240 εκατ. ευρώ, από το καναδικό fund PSP Investments, που ελέγχει το 40% του ΔΑΑ, τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου, που το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2017 εμφάνισε νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης (18,8 εκατ.), ανανεώθηκε έως το 2046 στο καναδικό fund PSP Investments -ελέγχει το 40% του ΔΑΑ- έναντι τιμήματος ύψους 600 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ