Εν μέσω δικαστικών αγώνων η συζήτηση για το Ελληνικό στο ΣτΕ

Εν μέσω δικαστικών αγώνων η συζήτηση για το Ελληνικό στο ΣτΕ

Δικαστικό αγώνα, προκειμένου να μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό προαναγγέλει η Κοινή Επιτροπή Πολιτών, η οποία αποτελείται από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, επιστήμονες του περιβάλλοντος και εκπροσώπους των κινημάτων για την πόλη και το περιβάλλον.
«Καλούμε τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες να δώσουμε τον αγώνα από κοινού για να αποτρέψουμε τα σχέδια που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα την ταυτότητα και το μέλλον της Αττικής», σημειώνει η Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι χτες διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής»

Το επίμαχο σχέδιο διατάγματος εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητάς του και την Τετάρτη αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών.

Να σημειωθεί ότι το έργο σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις:

Το πρώτο μέρος της πρώτης φάσης που θα διαρκέσει περίπου πέντε έτη περιλαμβάνει την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά και την διαμόρφωση τουλάχιστον του 45% του

Μητροπολιτικού Πάρκου. Ειδικότερα θα υλοποιηθούν λιμενικά έργα, συγκοινωνιακές υποδομές, διευθέτηση ρεμάτων και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων. Η σημαντικότερη παρέμβαση στο γειτνιάζον με τον Μητροπολιτικό Πόλο οδικό δίκτυο είναι η μετατόπιση του άξονα, σε μήκος 1.400 μ., με ταυτόχρονη υπογειοποίηση τμήματος περίπου 1.100 μέτρων της Λ. Ποσειδώνος.

Επιπλέον, προβλέπεται η αλλαγή όδευσης της υφιστάμενης Υπηρεσιακής Γραμμής ΤΡΑΜ (σύνδεση Λ. Ποσειδώνος με αμαξοστάσιο ΤΡΑΜ). Η προτεινόμενη νέα όδευση, σε συνδυασμό με την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, αφενός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κίνηση του ΤΡΑΜ, αφετέρου συνδέει την παραλία με τη Λεωφ. Βουλιαγμένης και τους σταθμούς μετρό «Αργυρούπολη», «Ελληνικό».

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης φάσης του έργου που αναμένεται να διαρκέσει από τον έκτο έως τον δέκατο χρόνο της ανάπτυξης, α έργα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη χρήσεων συναφών με τον Τουρισμό - Αναψυχή. κατά την περίοδο αυτή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν: Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα 5*, με δυνατότητα επέκτασης της μονάδας στην επόμενη Φάση Ανάπτυξης, στο οποίο εντάσσονται συμπληρωματικές εγκαταστάσεις συνεδριακού τουρισμού και καζίνο. Ψηλό κτήριο Ξενοδοχείου 4 αστέρων στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης. Και τέλος, ξενοδοχείο 4 αστέρων δίπλα στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Επιπλέον κατά τη Φάση ανάπτυξης 1Β «προβλέπεται να ολοκληρωθούν σημαντικές εμπορικές χρήσεις, που με τη σειρά τους έρχονται να καλύψουν την εξαιρετικά χαμηλή θέση της Αθήνας σε προσφορά εμπορικών χώρων ανά 1.000 κατοίκους, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες εμπορίου/εστίασης των επισκεπτών της περιοχής, όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί βάσει της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Ακόμη αναμένεται να κατασκευαστεί το Ψηλό Κτήριο Κατοικιών στην περιοχή της Μαρίνας αλλά και οι υλοποίηση δύο ακόμη περιοχών του Πάρκου: Αυτή της Αστικής Καλλιέργειας και το Πάρκο Γλυπτικής Ελληνικού.

Κατά την δεύτερη φάση της ανάπτυξης (έτη 11 με 15), οι αναπτύξεις που προγραμματίζονται, αφορούν σε συμπληρωματικές αναπτύξεις εμπορικών δραστηριοτήτων(Γραφεία, Διοίκηση, Εμπορικά Καταστήματα, Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά κέντρα). Επιπλέον προβλέπονται εγκαταστάσεις που θα προωθήσουν τον ιατρικό τουρισμό.
Κατά την τρίτη φάση (έτη 16 με 25), οι αναπτύξεις που προγραμματίζονται, αφορούν σε συμπληρωματικές αναπτύξεις εμπορικών δραστηριοτήτων (Γραφεία, Διοίκηση, Εμπορικά Καταστήματα, Αναψυχή, Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά κέντρα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ