Η KKR, η εξαγορά της "ΕΛΑΙΣ" και οι φόβοι για την τύχη της επιχείρησης

Η "εμπειρία" της KKR στην εξυγίανση επιχειρήσεων με στόχο την πώλησή τους, τρομάζει τους εργαζόμενους στο υπό πώληση εργοστάσιο

Η KKR, η εξαγορά της "ΕΛΑΙΣ" και οι φόβοι για την τύχη της επιχείρησης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για την απόκτηση της Ελαϊας από την ΚΚR, ένα fund που ειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη μετέπειτα πώλησή τους. Ωστόσο πηγές της Ελαϊς, εμφανίζονται καθυσηχαστικές δηλώνοντας ότι η KKR είναι ένα fund μεσο-μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελαϊς είναι μία κερδοφόρος επιχείρηση, χωρίς μεγάλο δανεισμό. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περικοπών ή άμεσης πωλήσης του από το επενδυτικό fund.

Η συμφωνία με την KKR, αφορά τόσο την πώληση του εργοστασίου της Ελαϊς στην Πειραιώς όσο και το σύνολο των σημάτων που παράγονται εκεί, τα ελαιόλαδα Άλτις, Ελάνθη, Solon και τις μαργαρίνες Άλτις, Βιτάμ, Becel ProActiv και Super Fresco. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει και το σύνολο του προσωπικού με τις υπάρχουσες συμβάσεις εργασίας, ενώ η ολοκλήρωση της μεταβίβασης αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Με βάση τα στοιχεία του 2016 ο τζίρος της Ελαΐς – Unilever Hellas εμφάνισε υποχώρηση 6%, ενώ μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε η προ φόρων κερδοφορία, η οποία μειώθηκε κατά 16,6% και διαμορφώθηκε στα 11,5 εκατ. ευρώ.
Η KKR, με έδρα την Νέα Υόρκη διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 150 δισ. δολαρίων. Η προσφορά του ανήλθε στα 6,83 δισ. ευρώ για το σύνολο των προϊόντων επάλειψης της Unilever. Σημειώνεται ότι ο τζίρος του χαρτοφυλακίου των μαργαρινών της Unilever ανήλθε παγκοσμίως σε 3,03 δισ. ευρώ για το 2016, με EBITDA στα 608 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχει περισσότερα από 400 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Dove, Knorr soups, Lipton, Magnum και Marmite.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ