Η Elpedison είπε «όχι» στους λιγνίτες της ΔΕΗ

Όλο το παρασκήνιο

Η Elpedison είπε «όχι» στους λιγνίτες της ΔΕΗ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς τις εξελίξεις γύρω από το market test για την «αποεπένδυση» κατά 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Στελέχη της Elpedison εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην διεκδικήσουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, λίγες μέρες μετά την αποστολή από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόσκλησης για συμμετοχή στο market test.

Η αναμενόμενη στάση της ελληνογαλλικής εταιρείας που ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον όμιλο Ελλάκτωρ, την Χαλκόρ και την γαλλική Edison, θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού της EDF, αποτυπώνει και την απροθυμία των Ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών ομίλων να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της πώλησης του λιγνίτη.

Η Elpedison σε στενή συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τους άλλους μετόχους εξέτασαν όλα τα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι η επένδυση είναι ασύμφορη. Ακόμη και με 6 ευρώ τον τόνο να υπολογιστεί το κόστος των εκπομπών αερίου η επένδυση είναι οριακή. Πόσο μάλλον που οι τιμές τα επόμενα χρόνια θα εκτιναχθούν και που η ΔΕΗ επιδιώκει να βάλλει λεφτά στο ταμείο της από την πώληση. Πληροφορίες δεν αποκλείουν πάντως να εμφανιστούν στο market test, χωρίς αυτό να δημιουργεί καμία προοπτική για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και παράγοντες της ΔΕΗ, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι, από το market test θα βγει λευκός καπνός, αν και θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα προέλθει από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας ή της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ