Στην ΚΚR περνoύν τα έλαια και το εργοστάσιο της Ελαΐς – Unilever

Στην ΚΚR περνoύν τα έλαια και το εργοστάσιο της Ελαΐς – Unilever

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Στο επενδυτικό fund ΚΚR πωλήθηκαν τόσο το εργοστάσιο στην Πειραιώς όσο ο κλάδος των ελαιών της Unilever.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Unilever, επήλθε συμφωνία ύψους 6,8 δισ. ευρώ με το αμερικανικό fund ΚΚR, προκειμένου να πωλήσει τo χαρτοφυλάκιο της που αφορά τα σήματα Άλτις, Ελάνθη, Solon, Βιτάμ, Flora, Becel, Super Fresco.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η Unilever «έλαβε δεσμευτική προσφορά από την KKR για την αγορά της παγκόσμιας δραστηριότητας spreads για 6,825 δισ. ευρώ σε μετρητά, ελεύθερη χρεών».

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Yπενθυμίζεται ότι ανάλογη προσπάθεια πώλησης του κλάδου του ελαιολάδου είχε γίνει και το 2008 με αγοραστές να εμφανίζονται ισπανοί παραγωγοί. Τελικά το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε μετά και τις έντονες αντιδράσεις των ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Με βάση τα στοιχεία του 2016 ο τζίρος της Ελαΐς – Unilever Hellas εμφάνισε υποχώρηση 6%, ενώ μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε η προ φόρων κερδοφορία, η οποία μειώθηκε κατά 16,6% και διαμορφώθηκε στα 11,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος του χαρτοφυλακίου των μαργαρινών της Unilever ανήλθε παγκοσμίως σε 3,03 δισ. ευρώ για το 2016, με EBITDA στα 608 εκατ. ευρώ, πριν την αναπροσαρμογή της νέας ιδιοκτησίας και συνολική αξία περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Κατέχει περισσότερα από 400 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Dove, Knorr soups, Lipton, Magnum και Marmite.

Η KKR είναι ένας επενδυτικός κολοσσός με παγκόσμια ισχύ, που διαχειρίζεται πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων, των πιστώσεων καθώς και των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ