Το παζάρι και το υψηλότερο τίμημα για ΔΕΣΦΑ

Τα μηνύματα που στέλνουν οι «μνηστήρες»

Το παζάρι και το υψηλότερο τίμημα για ΔΕΣΦΑ

 

Νέα παράταση αναμένεται να αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών απόκτησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Μπορεί η καταληκτική ημερομηνία ήταν για τις 22 Δεκεμβρίου, πλην όμως, οι διεκδικητές του Διαχειριστή φέρονται να ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών εντός του Φεβρουαρίου του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο «μνηστήρες» είναι: Η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και η επίσης ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A (Διαχειριστής στην περιοχή της Γαλικίας).

Τα μηνύματα που στέλνουν τόσο η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie όσο και η ισπανική Regasificadora del Noroeste, είναι ότι το ποσό που προτίθενται να καταβάλλουν για την εξαγορά του 66% των μετοχών του Διαχειριστή είναι χαμηλότερο από το επιθυμητό για την κυβέρνηση. Κι επειδή μια προσφορά μικρότερη από 400 εκατ. ευρώ - όσα δηλαδή είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό - θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, ανώτατα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο σχημάτων και να ανέβει το τίμημα.

Έτσι, επιχειρείται να πιεστεί ο ισχυρός παίκτης και να προσφέρει περισσότερα. Στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι επαφές με εκπροσώπους τρίτων εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον τους να συνασπιστούν με τους Ισπανούς και να «χτυπήσουν» δυνατά στη μάχη για τον ΔΕΣΦΑ.

Εάν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν, το φιάσκο θα είναι μεγάλο. Ήδη τα ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ), αλλά και κυβερνητικά στελέχη, έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθούν τίμημα χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ