Ώρα μηδέν για την Cyta Hellas

Στις 19 Δεκεμβρίου στη μητρική οι δεσμευτικές προσφορές

Ώρα μηδέν για την Cyta Hellas

 

Η διαδικασία για την πώληση της Cyta Ελλάδος βαδίζει στο τελικό της στάδιο, της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού έως 100% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cyta Hellas.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει και οι τρεις εταιρείες –Wind, Vodafone και η κινεζική PCCW- που αρχικώς είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Στο πλαίσιο αυτό είχαν υπογράψει και δήλωση εμπιστευτικότητας, ώστε να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και βάσει αυτών των στοιχείων να αποφασίσουν αν θα υποβάλουν και σε τι ύψος οικονομική προσφορά.

Πωλητής είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ ή Cyta). Η ΑΤΗΚ πωλεί το σύνολο των μετοχών (100%) ή και μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με το ενδιαφέρον του αγοραστή το οποίο βεβαίως θα διευκρινιστεί.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΑΤΗΚ είναι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A.
H Cyta Hellas και κατ΄ επέκταση το κυπριακό δημόσιο έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 150 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα αφού η Cyta Hellas δεν έχει καταφέρει από το 2007 και μετά να εμφανίσει έστω και μία κερδοφόρο χρήση. Για αυτό και αποφασίστηκε να μπει πωλητήριο αφού οι Κύπριοι ήθελαν να κάνουν stop- loss. To 2016 o κύκλος εργασιών της Cyta Hellas διαμορφώθηκε στα 90,8 εκατ. ευρώ από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015 και οι ζημιές ανήλθαν στα 18,9 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες έφτασαν τα 165 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ