"Καπνός" οι ελπίδες της ΣΕΚΑΠ για διαγραφή του προστίμου

Το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της καπνοβιομηχανίας

"Καπνός" οι ελπίδες της ΣΕΚΑΠ για διαγραφή του προστίμου

Με λουκέτο απειλείται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ μετά την επικύρωση του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία. Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της ΣΕΚΑΠ με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος η καπνοβιομηχανία να κατεβάσει ρολά και οι 170 εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο. 


Στη ΣΕΚΑΠ είχε επιβληθεί το εν λόγω πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη. Ωστόσο, το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής κατά της ως άνω Καταλογιστικής Πράξης και αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων.
Η αίτηση συζητήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Τα επιχειρήματα της ΣΕΚΑΠ δεν έγιναν δεκτά. Ως εκ τούτου, εφόσον απορριφθεί και η νέα προσφυγή που θα καταθέσει, η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των 38,2 εκατ. ευρώ, τα 20 εκ των οποίων αφορούν προσαυξήσεις.
Εν όψει της παραπάνω απόφασης, το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας έχει μπει στον «πάγο» μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου για το πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ