Μπαράζ εξαγορών και το νέο έτος

Στο επίκεντρο εταιρείες από τους κλάδους, ασφαλιστικών, ξενοδοχείων, κλινικών, ιχθυοκαλλιέργειας και τηλεπικοινωνιών

Μπαράζ εξαγορών και το νέο έτος

Ένα κύμα εξαγορών φέρνει η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών, οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 και θα συνεχιστούν το 2018, στους κλάδους, των ασφαλιστικών εταιρειών των ακινήτων και ξενοδοχείων, των κλινικών, του μαρμάρου, της ιχθυοκαλλιέργειας και  των τηλεπικοινωνιών. Μαζί με αυτές και δύο εταιρείες τεχνολογίας ελληνικά startups που ξεκίνησαν στην Ελλάδα το Taxibeat και η Ιnnoetics και εξαγοράστηκαν από τους διεθνείς κολοσσούς Daimler για 40 εκατ. ευρώ  και Samsung Electronics για 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτικά:

Εθνική Ασφαλιστική

Η οριστικοποίηση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αν και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Η Exin, που πλειοδότησε στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής προσφέροντας τίμημα 718,3 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών της εταιρείας, επιζητεί τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και αν η EBRD αποδεχθεί το αίτημα της Exin, θα αποκτήσει 5%-10% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, καταβάλλοντας το αναλογούν τίμημα, που αντιστοιχεί σε 48-96 εκατ. ευρώ.

Η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνδέεται, άλλωστε, με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου για το οποίο η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δεσμευθεί έναντι του SSM, αλλά και με τα επερχόμενα στρες τεστ, το αποτέλεσμα των οποίων θα συνεκτιμήσει τα οφέλη από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ιασώ General

Τη σύμβαση για την πώληση του 97,2% που κατέχει στο Ιασώ General, υπέγραψε το Ιασώ στις 5 Νομεβρίου με την Hellenic Healthcare που ανήκει στο CVC Capital. Υπενθυμίζεται πως το CVC Capital έχει αγοράσει και το νοσοκομείο Metropolitan. Η αποτίμηση του Ιασώ General μαζί με τα δάνεια (enterprise value) ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού και συναφών υποχρεώσεων η αποτίμηση των μετοχών ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων στο Ιασώ αντιστοιχεί το ποσό των 19.446.000 ευρώ που είναι και το τίμημα της μεταβίβασης.

Euromedica

Στα χέρια της Farallon Capital πέρασαν δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ του ομίλου Euromedica, με τίμημα στο 17% με 19% επί της ονομαστικής αξίας των δανείων. Μετά τη μεταβίβαση, η Farallon θα κατέχει δάνεια της Euromedica, ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της και προσβλέπει να σημειώσει υπεραξίες από τη μεταπώλησή τους στους επόμενους μήνες.

Attica Group- HSW

Στο 98,83% ενισχύει τη συμμετοχή της στην Hellenic Seaways η Attica Συμμετοχών του ομίλου MIG μετά την υπογραφή και συµφωνίας - πλαίσιο με τις Μινωικές Γραμμές ώστε η κρητική εταιρεία να μεταβιβάσει το 48,53% που ελέγχει στην HSW στην Αttica. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να πωλήσει τη συμμετοχή του 40,5% που κατείχε στη Hellenic Seaways (HSW) στην Attica Συμμετοχών του ομίλου MIG.

Avis

Στα χέρια του τουρκικού Ομίλου Οtokoc περνά η Αvis Hellas μετά την άσκηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης από την Avis Budget Group, η οποία και ενημέρωσε σχετικά την Τράπεζα Πειραιώς, κάτοχο του 94% της Avis Ηellas. Ετσι έχασε την Avis η «LYRALIA HOLDINGS Ltd.» (Olympia και το Virtus South European Fund) που είχε πλειοδοτήσει με 80,6 εκατ. ευρώ.

King George

Την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου King George από την Eurobank έναντι 43 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποίησε η ΛΑΜΨΑ. Το ξενοδοχείο ήταν μισθωμένο στην ΛΑΜΨΑ Α.Ε από το 2013 και λειτουργούσε από κοινού με το όμορο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Mermeren-Παυλίδης, Μάρμαρα Λαζαρίδης-Ικτίνος

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 «Παυλίδης Μάρμαρα» ο πιο κραταιός παίκτης της εγχώριας μαρμαροβιομηχανίας εξαγόρασε με 72 εκατ. ευρώ το 88% της Mermeren και ακολούθησε μια δεύτερη εξαγορά στον κλάδο, στις 10 Νοεμβρίου 2017 αξίας 31 εκατ. ευρώ με την εκποίηση της χρεοκοπημένης εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης». Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας με έδρα τη Δράμα περιήλθαν σε δύο ανταγωνίστριές της, την εισηγμένη «Ικτίνος Μάρμαρα» και τη Nordia Energy (ιδιοκτήτριες των Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου-Πεντέλης).

Speedex

Στην απόκτηση του 49,55% των μετοχών που κατείχε η Fourlis στην Speedex προέβη η Σφακιανάκης. Tο ποσοστό της εταιρείας διαμορφώνεται πλέον σε 99,1%. Όπως ανακοίνωσε η Σφακιανάκης "η συναλλαγή εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ να ενισχύσει τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα παροχής υπηρεσιών που σήμερα αποτελείται από τους κλάδους Long Term Leasing (Executive Lease), Rent-A-Car (Enterprise National Alamo) και ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (Sfakianakis Insurance), καθώς η Speedex κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ταχυμεταφορών και ξεχωρίζει για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ