Όλο το παρασκήνιο πίσω από την εκλογή Μυτιληναίου στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την εκλογή Μυτιληναίου στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ


Χρειάστηκαν έξι μήνες έντονων διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών συζητήσεων για να προτείνει χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), για πρόεδρο του ΣΕΒ τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.


Είχαν προηγηθεί έντονες συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΕΒ με πολλές παραδοσιακές βιομηχανίες να μην θέλουν τον κ. Μυτιληναίο στο τιμόνι του ιστορικού Συνδέσμου.
Όπως η οικογένεια Στασινόπουλου, η οποία προχώρησε στην ίδρυση ενός νέου ανταγωνιστικού προς τον ΣΕΒ συλλόγου με τον τίτλο «Ελληνική Παραγωγή».
Πληροφορίες λένε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο επιχειρηματιών ήταν μεγάλες με τον κ. Μυτιληναίο να μην κρύβει την απέχθειά του στο σύστημα εκλογής προέδρου στο Σύνδεσμο (στον ΣΕΒ ο πρόεδρος δεν εκλέγεται αλλά επιλέγεται).
Τελικά ο κ. Μυτιληναίος πήρε το πράσινο φως από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν αλλά και από τον νυν πρόεδρο του ΣΕΒ, Φέσσα.
Αν τελικά το συγκρουσιακό κλίμα στο ΣΕΒ ή αλλιώς η σύγκρουση της παλιάς με την νέα επιχειρηματική τάξη θα συνεχιστεί, θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η επιλογή πάντως του κ. Μυτιληναίου, ο οποίος έχει και την στήριξη της κυβέρνησης, αποτελεί κι ένα σαφές μήνυμα της στροφής της οικονομίας προς το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο επιχειρηματίας:
«Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα συμφωνήσουν όλα τα φιλευρωπαϊκά κόμματα μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ως βασικά στοιχεία τη σταθερή φορολογική πολιτική, τη μείωση των πλεονασμάτων, να γίνουν fast track επενδύσεις όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιωτικοποιήσεις», περιέγραψε ο πρόεδρος του ομίλου ο οποίος συνδέει το σχέδιο αυτό με τη μείωση του χρέους.
«Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν έχουμε δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημείωσε εισαγωγικά και έγινε πιο ουσιαστικός: «Αν έχουμε χρόνο 5 έως 7 έτη», είπε απευθυνόμενος προς τους δανειστές, «μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και να αξιολογείται η απόδοση του ανά τακτά χρονικά διάστημα. Με βάση αυτήν την επίδοση να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα μείωσης του χρέους», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Mυτιληναίος.
Ο κ. Μυτιληναίος ηγείται ενός ομίλου που έχει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ. Ελέγχει το Αλουμίνιον της Ελλάδος, τη ΜΕΤΚΑ και την Protergia, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος μετά τη ΔΕΗ. Από μία μικρή επιχείρηση έχει φτάσει πλέον να απασχολεί 2.700 εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ