Με απώλεια των ειδικών προνομίων απειλούνται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

"Εκτός έδρας" εισπράττει όποιος διανύει αποστάσεις άνω των 20 χλμ λέει ο πρόεδρος του ομίλου - Η μετενέργεια και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση

Με απώλεια των ειδικών προνομίων απειλούνται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

Με περικοπή των 30 επιδομάτων - μεταξύ των οποίων επίδομα οδήγησης και οθόνης - «απειλούνται» οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του Οργανισμού για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, έχουν αποβεί άκαρπες. Η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση όπως αποκάλυψε ο κ. Τσαμάζ λήγει στο τέλος του έτους και δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή καινούργιας άφου όπως είπε «οι συνδικαλιστές έχουν δώσει υποσχέσεις στους εργαζόμενους ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς». 

«Μας ζητάνε να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2010 - πριν δηλαδή γίνουν οι μειώσεις κατά 11%, μείωση του ωραρίου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας», είπε, προσθέτοντας «όταν όλος ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί, δεν μπορούμε εμείς να υποσχεθούμε διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Δεν είμαστε Δημόσιο».
Μεταξύ των επιδομάτων που παίρνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, όπως αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος Μιχ. Τσαμάζ είναι: βιβλιοθήκης, οδήγησης αυτοκινήτου δακτυλογράφησης, αναλυτή προγραμμάτων, διατακτικές για σίτιση, ειδικές άδειες, επίδομα γέννησης και άδειας τοκετού 9 μηνών (από 6 που ισχύουν), 30 μέρες ασθενείς, προσαύξηση αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης κατά 40% και αποζημίωση συνταξιοδότησης η οποία προβλέπει την καταβολή 25.000 ευρώ συν εννέα μισθούς επιπλέον.
Ειδικά για το θέμα της άδειας ασθενείας, όπως έγινε γνωστό αν κάποιος από τους εργαζόμενους δεν τις πάρει μέσα στη χρονιά μπορεί να την μεταφέρει στην επόμενη. «Πολλοί φτάνουν να έχουν άδεια ασθενείς ακόμη και δύο ετών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.
Αίσθηση επίσης έκανε η αναφορά για τις αμοιβές εκτός έδρας που είναι τα 20 χιλιόμετρα. «Αν κάποιος πάει από το Μαρούσι στη Γλυφάδα, θεωρείται εκτός έδρας» είπε. Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, τότε θα μπουν σε καθεστώς μετενέργειας και μετά από τρεις μήνες θα τους κοπούν όλα τα παραπάνω επιδόματα.


Επενδύσεις 1,5 δισ μέχρι το 2020

Ο κ. Τσαμάζ στην χθεσινή του ομιλία προς τους εκπροσώπους του τύπου προανήγγειλε και επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ.
«Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Χάρη στις επενδύσεις μας, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής 43.000 χιλιομέτρων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επειδή όλοι διαφημίζουμε νέα δίκτυα, να πω το εξής: Έχουμε ήδη έτοιμες σχεδόν 13.000 καμπίνες. Από αυτές εμπορικά διαθέσιμες είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000. Οι δύο ανταγωνιστές μας μαζί έχουν σήμερα ενεργές το πολύ 400 καμπίνες. Άρα ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή διαφημίζει και πουλάει κυρίως μέσα από το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, η εταιρεία συνεχίζει να περνάει οπτικές ίνες, με στόχο περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά & επιχειρήσεις, σε 650 περιοχές σε όλη την Ελλάδα να έχουν το επόμενο διάστημα πρόσβαση σε πολύ γρήγορο internet μέσω οπτικών ινών. Όπως σημείωσε, ο Όμιλος διαθέτει επίσης 16.000 χλμ οπτικών ινών που περνάνε από 15 χώρες μέσω της OTEGlobe, ενώ έχει εγκαταστήσει και 12.000 χλμ οπτικών ινών στο πλαίσιο του Rural Broadband.

Οπτική ίνα στο σπίτι

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσαμάζ ανακοίνωσε ότι το 2018 ο Όμιλος ΟΤΕ θα ξεκινήσει το roll out υποδομών Fiber to the Home. «Ο σχεδιασμός του έργου έχει προχωρήσει, ώστε να είμαστε σύντομα έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση, καλύπτοντας επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πάντα με την προϋπόθεση της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και την Πολιτεία, και βέβαια της σχετικής ζήτησης», σημείωσε.

Να βρεθούν λύσεις για το 5G

Αναφορικά με την κινητή, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, το δίκτυο COSMOTE είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G και 4G+, με 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ το 2018 ο Όμιλος ΟΤΕ θα έχει 4G παντού, καλύπτοντας και τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας.
«Το 5G είναι προ των πυλών. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, αποκτούμε τεχνογνωσία με τη συμμετοχή μας σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα 5G. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε και live demo 5G, όπου πιάσαμε ταχύτητες 4,5Gbps», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες ανάπτυξης δικτύου. «Το 5G λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες από το 3G και το 4G. Επίσης, «σηκώνει» εφαρμογές, που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο, όπως η οδήγηση χωρίς οδηγό. Χρειάζεται λοιπόν πολύ πυκνό δίκτυο, με περισσότερους σταθμούς βάσης. Αν θέλουμε 5G, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, την τεχνοφοβία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα τοπικών παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ