Για μετά την Πρωτοχρονιά πάει ο ΔΕΣΦΑ - Τι ζητούν οι επενδυτές

Το αίτημα για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός

Για μετά την Πρωτοχρονιά πάει ο ΔΕΣΦΑ - Τι ζητούν οι επενδυτές

Αίτημα για χρονική μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που είχε αρχικά οριστεί για τις 22 Δεκεμβρίου υποβλήθηκε από τους επενδυτές για τον ΔΕΣΦΑ.


Σε ό,τι αφορά το χρονικό περιθώριο που ζήτησαν οι επενδυτές, εδώ εμφανίζονται δύο σενάρια. Το πρώτο θέλει να έχει ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση και υποβολή των προσφορών εντός του Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο κάνει λόγο για αίτημα 3μηνης ή 4μηνης αναβολής.
Έτσι, οι δεσμευτικές προσφορές μπορεί να υποβληθούν ακόμη και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αμφίβολο το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής εντός του 2018.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της διοίκησης το 2017 αναμένεται η κερδοφορία να είναι αυξημένη και να κλείσει στα 94 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2016, καθώς είχαμε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης.
Το Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας με την κατασκευή της 3ης δεξαμενής (χωρητικότητας 95.000 κ.μ.) ανεβάζοντας τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα στα 225.000 κ.μ. ενώ παράλληλα η Ρεβυθούσα θα μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πλοία χωρητικότητας μέχρι και 260.000 m3. Σύμφωνα τέλος με μελέτη του ΔΕΣΦΑ η αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών των χωρών της Βαλκανικής (συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ