Ποια είναι η Ammerra που διεκδικεί Νηρεά και Σελόντα

Όλο το σχέδιο της εταιρείας

Ποια είναι η Ammerra που διεκδικεί Νηρεά και Σελόντα

 Έναν «πρωταθλητή» στο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών επιδιώκει να δημιουργήσει ί η Amerra Capital Management, κύριος μέτοχος του ομίλου Ανδρομέδα,ο οποίος συμμετέχει στον διαγωνισμό για την εξαγορά του Νηρεά και της Σελόντα.

Το αμερικανικό fund που έχει υλοποιήσει σειρά επενδύσεων στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας και της ιχθυοκαλλιέργειας, εκτός από τα απαιτούμενα κεφάλαια, έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία, το δίκτυο και δυνατότητα εκτέλεσης συμφωνιών τόσο σύνθετων όπως η συγκεκριμένη που αφορά τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Από το 2016 όταν η Amerra εξαγόρασε την Ανδρομέδα, η τελευταία έχει ενδυναμώσει την παρουσία της ως ένας δυναμικός όμιλος εταιρειών. Παράλληλα, έχει αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία από πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο και πρόσβαση σε δίκτυο επαφών και τεχνογνωσία στον τομέα του σολωμού που διαθέτει η Amerra, έχοντας συγχρόνως ενδυναμώσει την ομάδα της σε επίπεδο νέων έμπειρων μελών στο δ.σ., εξειδικευμένων συμβούλων και σημαντικών στελεχών που έχουν προστεθεί στη δομή της εταιρείας σε καίριες θέσεις.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Ανδρομέδα, η διοίκησή της, εμφανίστηκε αισιόδοξη για το εγχείρημα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δ. Βαλαχής, η Ανδρομέδα διαθέτει την εξειδίκευση, τη γνώση και το σχέδιο για να πρωταγωνιστήσει στο διαγωνισμό και να ηγηθεί της συγκέντρωσης του κλάδου, αποκτώντας Νηρέα και Σελoντα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά..
Με δεδομένο, ότι πέρσι Nηρεύς και Σελόντα έκλεισαν τη χρονιά με αθροιστικά EBITDA της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, ένας πολλαπλασιαστής αντίστοιχος του deal της Ανδρομέδα συνεπάγεται ότι οι δύο εταιρείες θα αποτιμηθούν, ως συνολική αξία (enterprise value), στα 378 εκατ. ευρώ, όταν ο δανεισμός τους ανερχόταν στο τέλος του 2016 στα 340 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο όμιλος Ανδρομέδα διαθέτει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκατ. καταναλωτές.

Απασχολεί συνολικά 640 εργαζόμενους, 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα και καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών.
Από το 2007 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μία αποτελεσματική στρατηγική εξαγορών και ενοποίησης, με περισσότερες από 10 ολοκληρωμένες επενδυτικές κινήσεις. Εφέτος ο όμιλος ξεκίνησε ένα νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ.ευρώ που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Από το 2008 ο όμιλος έχει αυξήσει κατά 300% τον κύκλο εργασιών του και στο σύνολο του 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 110 εκατ.ευρώ, με το 85% των πωλήσεων να προέρχονται από εξαγωγές. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν το 2017 στα 16 εκατ.ευρώ ( 425% αύξηση από το 2008), ενώ δανεισμός θα διαμορφωθεί κάτων από τα 55 εκατ.ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ