Ελληνες «Κολόμβοι» ανακαλύπτουν τις ΗΠΑ

Την ώρα που εντός των συνόρων επικρατεί επενδυτική ανομβρία, οι εγχώριες επιχειρήσεις κάνουν πράξη το «American Dream»

Ελληνες «Κολόμβοι» ανακαλύπτουν τις ΗΠΑ

Στα 7 εκατ. ευρώ αναμένονται οι πωλήσεις της ΓΑΙΑ στις ΗΠΑ το 2018, ενώ η ΤΙΤΑΝ είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται στα 138,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 42%. Περίπου 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν στον τζίρο της Lariplast από την εξαγορά μονάδας στο Οχάιο

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη περιμένουν τους επενδυτές από την Αμερική, μετά τα όσα θετικά διαβάσαμε για την προσέλκυση επενδύσεων με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού, τελικά οι Έλληνες είναι που επενδύουν στην αγορά της Αμερικής. Οι ελληνικές επιχειρήσεις σε μια εποχή που η κρίση συνεχίζει να πλήττει την ελληνική αγορά ρίχνουν το βάρος στο εξωτερικό και τις εξαγωγές και η αγορά των ΗΠΑ είναι το μεγάλο στοίχημα. Όσες είναι ήδη εκεί βλέπουν τα μεγέθη του να αυξάνονται και σχεδιάζουν την ενίσχυση της παρουσίας τους, ενώ πολλές άλλες προγραμματίζουν εξαγορές και νέες επενδύσεις.

Lariplast

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση μιας μεγάλης εξαγοράς στις ΗΠΑ είναι η Lariplast η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής επιτραπέζιων ειδών μιας χρήσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξής της στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ξεκίνησε το due diligence σε ομοειδή αμερικάνικη εταιρεία με έδρα το Οχάιο, που θα αποτελέσει τη βάση της επέκτασής της στην αμερικάνικη αγορά. Η συμφωνία για την εξαγορά της μονάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2018 προσθέτοντας τζίρο 20 εκ. ευρώ στα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τσερεπά, Πρόεδρο της εταιρείας, η Lariplast που είναι ηγέτης στον τομέα της στην Ελλάδα αναμένει πωλήσεις 20 εκ. ευρώ στην Ελλάδα και 4 εκ. ευρώ EBITDA από 18 εκ ευρώ πέρσι και 2,8 εκ. ευρώ ΕΒΙTDA. H εταιρεία διαθέτει και εργοστάσιο στη Γαλλία από το οποίο αναμένει τζίρο 10 εκ. ευρώ το 2017.

ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η ΓΑΙΑ Τρόφιμα (GAEA), από το 2015 δραστηριοποιείται με δική της θυγατρική τη GAEA USA ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι, μετά την απόφασή της να τερματίσει τη συνεργασία με τοπικό διανομέα.

Τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο αυτόνομης παρουσίας στις ΗΠΑ ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αφού οι πωλήσεις έφθασαν στα 4 εκατ. δολ. το 2016, αναμένονται στα 5,3 εκ. και στα 7 εκ. το 2018. Στα σχέδια της εταιρείας σύμφωνα με τον κ. Αρη Κεφαλογιάννη Δ.Σύμβουλο της εταιρείας είναι «να αναπτύσσει συνεχώς το δίκτυό της και να προσθέτει και νέα προϊόντα στα βασικά της προϊόντα που είναι το λάδι και οι ελιές και ήδη λάνσαρε πρώτα στις ΗΠΑ τη νέα σειρά καινοτόμων προϊόντων, καρότο και αγγούρι σε φυσική μορφή σε ειδική καινοτόμο συσκευασία».

ΤΙΤΑΝ

Για να αντιμετωπίσει την κρίση στην εγχώρια αγορά τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος στράφηκε έντονα στις εξαγωγές και παρά τις συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού. Στις ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο ίδιο επίπεδο με το 2016 ενώ συνολικά το εννεάμηνο 2017 ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο 14% και ανήλθε σε 667,2 εκ. ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 42% και ανήλθαν σε 138,8 εκ. ευρώ.

Pharmathen

Το πράσινο φως για το λανσάρισμα των προϊόντων της, στη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο, αυτή των ΗΠΑ έλαβε η Pharmathen , με την πιστοποίηση από τον FDA που εξασφάλισε για το εργοστάσιό της στις Σάπες, Ροδόπης. Η επιτυχής επιθεώρηση από κλιμάκιο του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων δίνει νέες δυνατότητες στην Pharmathen, καθώς οι ΗΠΑ καλύπτουν το 40% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου, με ετήσιο τζίρο 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων (293 δισ. ευρώ).

Ενδυνάμωση μεγεθών για την Αλουμύλ

Η εταιρεία έχει παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ μέσω θυγατρικής και παραγωγικής μονάδας από το 2013 και κάθε χρόνο βλέπει τα μεγέθη της να μεγαλώνουν. Φέτος αναμένει πωλήσεις στα 18 εκ. ευρώ από 8 εκ. ευρώ το 2016 ενώ το 2018 αναμένεται οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ να φτάσουν τα 25 εκ. ευρώ. Στα σχέδια της διοίκησης είναι να αναπτύξει το δίκτυο της, και πέρα από τη Νέα Υόρκη όπου κυρίως δραστηριοποιείται σήμερα, προς της Δυτική Ακτή και τον Καναδά.

Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στις εξαγωγές της εταιρείας καθώς, παρότι υπάρχει εκεί παραγωγική μονάδα σημαντικό μέρος των πωλήσεών της εκεί προέρχεται από εξαγωγές από τα ελληνικά εργοστάσια. « Η δραστηριότητά μας στις ΗΠΑ στηρίζει τις μονάδες στην Ελλάδα, καθώς το κόστος είναι πιο ανταγωνιστικό εδώ, και έτσι αυξάνουμε τις εξαγωγές μας. Φέτος το 10% του τζίρου μας παράγεται στην Ελλάδα και λίγο λιγότερο στις ΗΠΑ ενώ του χρόνου, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το 10% και αυτές που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά», σημειώνει ο Πρόεδρος της Αλυμύλ κ. Γ.Μυλωνάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ