Οι 10 μπάρες που πρέπει να σηκωθούν για την επιχειρηματικότητα

Οι 10 μπάρες που πρέπει να σηκωθούν για την επιχειρηματικότητα

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου σημείωσε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάει από την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου, βιώσιμου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

H επιχειρηματικότητα αποτελεί λύση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη αλλά απαιτείται η δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος, το οποίο θα επιτρέπει σε νέες ιδέες να δοκιμαστούν και να ανθίσουν και η καλλιέργεια μιας υγιούς επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην έναρξη του 1ου "Athens Innovation Festival" στο Ζάππειο Μέγαρο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το τριήμερο Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνουν το ΕΒΕΑ και η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ), οι Industry Disruptors - Game Changers και η επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζάππειο Μέγαρο), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ περιλαμβάνει έκθεση με συμμετέχουσες υφιστάμενες αλλά και νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιμελητήρια της χώρας, καθώς και χρηματοπιστωτικούς, δημόσιους και διεθνείς φορείς και λειτουργεί καθημερινά 10:00 - 20:00, καθώς και πληθώρα εκδηλώσεων και workshops.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, επιχειρηματική κοινότητα, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ινστιτούτα και φορείς καινοτομίας, εκπαιδευτική κοινότητα και κοινωνία των πολιτών" και πρόσθεσε:

"δεν περιμένει κανείς ότι το σύνολο των νέων που αναζητούν σήμερα εργασία, θα στραφεί στην επιχειρηματικότητα. Ούτε ότι όλοι θα πετύχουν. Όμως, θα πρέπει να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους, την ευκαιρία να προσπαθήσουν. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους τη φιλοδοξία και την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους.

Ανάμεσά τους, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες του αύριο. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, που μπορούν - με το κατάλληλο περιβάλλον και την κατάλληλη υποστήριξη - να αλλάξουν τη μοίρα της χώρας".

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου σημείωσε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάει από την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου, βιώσιμου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει:

- Με ενίσχυση του πλαισίου και κίνητρα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
- Με δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης για την αξιοποίησή τους.
- Με την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων, για ανάπτυξη δραστηριοτήτων στους τομείς που σχετίζονται με την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία.
- Με τη διευκόλυνση της πρόσβασης καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες.
- Με τη δημιουργία τοπικών πυρήνων επιχειρηματικότητας, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
- Με ενσωμάτωση των εννοιών της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης και στις δεξιότητες που αποκτά ένας μαθητής.
- Με ενίσχυση της διδασκαλίας στα αντικείμενα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.
- Με στενότερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά. Και προγράμματα που ενθαρρύνουν τους φοιτητές να ξεκινήσουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και πριν την αποφοίτηση.
- Με τη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος: απλοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση υπηρεσιών μιας στάσης, εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Κώδικα.
- Με ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ