Τι ζητά η Αθήνα για να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ξεκίνουν τα «παζάρια» με Βρυξέλλες

Τι ζητά η Αθήνα για να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ


Με στόχο το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την συνάντηση με την DGcomp.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα διαπραγμάτευσης του υπουργείου Ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει στους τεχνοκράτες της DGcomp την πρότασή της για το τελικό «πακέτο» των μονάδων που θα βγουν στο market test, ενώ αναμένεται να ζητήσει και αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ΔEΗ.

Η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αναμένεται να κλείσει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, περί τα τέλη του μήνα.

Πηγές αναφέρουν ότι υπουργείο Ενέργειας και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει στην παραχώρηση της μονάδας Μελίτη 1 και της άδειας της κατασκευής της δεύτερης. Η ελληνική πλευρά μετά την απόρριψη της πρότασης της για την διάθεση και των δύο μονάδων του Αμυνταίου, επανέρχονται αύριο με τις δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4).

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατά τη διάρκεια συνάντησης τους την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο θα ζητήσει την παράταση των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.000 στις 32.000 ώρες λειτουργίας, όπως και για εκείνες (3 και 4) της Καρδιάς.

Στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕH είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή να αναβαθμίσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου μετά το τέλος των 32.000 ωρών λειτουργίας και να μείνει έτσι στο λιγνιτικό δυναμικό της δημόσιας επιχείρησης.

Η τελευταία, σημειώνεται, ότι αν τελικά κλείσει η συμφωνία για τις «Μελίτη 1 και 2» και «Μεγαλόπολη 3 και 4» τότε θα μείνει με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και την Πτολεμαϊδα 5, όταν η τελευταία ολοκληρωθεί (βρίσκεται σε φάση κατασκευής) και λειτουργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ