Οι πέντε Έλληνες ανάμεσα στους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου 

Τρανταχτά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν στη λίστα με τους 200 top συλλέκτες

Οι πέντε Έλληνες ανάμεσα στους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου 

Είναι συλλέκτες έργων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και φιγουράρουν στην λίστα με τους 200 μεγαλύτερους του κόσμου. Ο λόγος για πέντε Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, που έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για να αποκτήσουν ένα πίνακα του Πικάσο ή του Βαν Γκογκ και ξοδεύουν ακόμη περισσότερα χρήματα για την συντήρηση τους από τις φθορές και την προστασία τους από τις κλοπές. 

Πρόκειται για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον Γιώργο Οικονόμου, τον Δάκη Ιωάννου,τον Δημήτρη Μαυρομμάτη και τον Φίλιππο Νιάρχο, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην φετινή λίστα του Τοp 200 Collectors.
Πρώτος στην λίστα, μεταξύ των Ελλήνων συλλεκτών βρίσκεται ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 500 κομμάτια από 170 καλλιτέχνες, όπως ο John Bock, Sarah Lucas, Matthew Barney, Lynda Benglis, και Louise Bourgeois. Κάθε χρόνο δε προσθέτει περί τα 20 νέα έργα στην συλλογή του και θεωρείται ένας από τους πιο «μανιώδεις» συλλέκτες στον κόσμο. Το πρώτο κομμάτι που απέκτησε ήταν της Ρεμπέκα Χορν, “The Painting in the Inner Egg”(1993), και το αγαπημένο του κομμάτι είναι η Κρήνη του Duchamp (1917/1964).
Στην 41η θέση της λίστας βρίσκεται ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ξεκίνησε να αγοράζει έργα από το 2001.
Έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή που περιέχει από Picasso μέχρι και λιγότερο γνωστούς Γερμανούς και Αυστριακούς καλλιτέχνες, ενώ η συλλογή του βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό μουσείο στην Αθήνα.
Ο Δάκης Ιωάννου, ένας εκ των βασικών μετόχων της Coca Cola HBC με ισχυρή παρουσία στον κατασκευαστικό τόμεα (J&P), βρίσκεται στην 73η θέση της λίστας. Ήδη από το 1983, όταν ακόμη η σύγχρονη τέχνη ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Έλληνες συλλέκτες, ο Δάκης Ιωάννου δημιουργούσε το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Διεθνής – Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη) το οποίο φιλοξενεί την συλλογή του η οποία είναι από τις πλέον πλούσιες στον τομέα αυτό.
Ο Δημήτρης Μαυρομμάτης βρίσκεται στην 102η θέση. Κατέχει Art Deco έπιπλα, πορσελάνες Σεβρών του 18ου αιώνα, αφρικανικά γλυπτά και έργα ζωγραφικής του μοντερνισμού, και αποδίδει την ποικιλία της συλλογής του στην προσπάθεια να κόψει το κάπνισμα. Το 2011 πλειοδότησε στην αγορά του πίνακα του Πικάσο «Seated Woman, Blue Robe» προσφέροντας το ποσό των 22,3 εκατ. ευρώ ενώ πριν από δύο χρόνια πρόσθεσε έναν ακόμη πίνακα του εμβληματικού ζωγράφου στην συλλογή του έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος στην 109η θέση βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος ο οποίος έχει κληρονομήσει μία πλούσια συλλογή έργων τέχνης από τον πατέρα του, τον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο. Στην συλλογή του ανήκει ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο Yo, Picasso (1901),τον οποίο απέκτησε το 1989 για 47.800.000 δολάρια. Όμως και ο ίδιος έχει προχωρήσει σε σημαντικές αγορές, όπως ένα έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ που βγήκε σε πλειστηριασμό από τον Οίκο Christie το 1989, το οποίο απέκτησε έναντι 71,5 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ