Ποια «φιλέτα» πουλάει η ΔΕΗ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Ποια «φιλέτα» πουλάει η ΔΕΗ

 


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του χαρτοφυλακίου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.

Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις πολλών μηνών στο καλάθι τελικά μπαίνουν οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4), η Μελίτη 1 και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2, μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Αχλάδα (τροφοδοτεί τη Μελίτη 1), στη Βεύη και στο Κλειδί.


Έτσι, για να μην προκληθεί αρρυθμία στη ΔΕΗ με την αποεπένδυση του λιγνιτικού της δυναμικού κατά 40%, η Ελλάδα διαπραγματεύεται την παράταση των ωρών λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Καρδιάς στις 32.000 ώρες λειτουργίας, από τις 17.500 που έχουν σήμερα. Το αρμόδιο υπουργείο διαπραγματεύεται την παράταση της διάρκειας ζωής τους και μετά το 2019 προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή τους και να μη διακοπεί η τηλεθέρμανση στις περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου.


Η οριστικοποίηση των μονάδων που θα φύγουν από την ΔΕΗ επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η εταιρεία απογυμνώνεται από τα «ασημικά» της καθώς διατηρεί μόνο δυο σύγχρονα εργοστάσια: την μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου ισχύος 342 MW με ημερομηνία απόσυρσης το 2040 και τo υπό κατασκευή μεγαθήριο την Πτολεμαίδα 5 των 660 MW.

Οι υπόλοιπες ( Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, Αμύνταιο 1 και 2, Καρδιά 2,3,4) προγραμματίζεται να αποσυρθούν το 2020 με εξαίρεση την Καρδιά 1 που σχεδιάζεται να κατεβάσει ρολά το 2019.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, γεγονός που δυσχεραίνει την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης. Στο επίπεδο αυτό κρίνεται αναγκαία η συνδρομή επενδυτών του εξωτερικού με τους Κινέζους να φιγουράρουν πολύ ψηλά στην λίστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ