Ποιοι θα «αναλάβουν» τους 500.000 πελάτες της ΔΕΗ

Τα νέα σενάρια και οι διαπραγματεύσεις

Ποιοι θα «αναλάβουν» τους 500.000 πελάτες της ΔΕΗ

Επανέρχεται το σενάριο μαζί με τις μονάδες να πωληθούν και πελάτες της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση ξαναβάζει στο «τραπέζι» το άνοιγμα της αγοράς μέσω της πώλησης σημαντικού μεριδίου πελατών.
Η ΔΕΗ φέρεται να βάζει «πωλητήριο» σε 500.000 πελάτες της με την διοίκηση να έχει έτοιμο το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτών που ηλεκτροδοτούνται και έχουν σύμβαση προμήθειας ρεύματος με την εταιρεία και αναμένει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.
Δεν πρόκειται για κακοπληρωτές αλλά για συνεπείς πελάτες της επιχείρησης ως προς την πληρωμή των λογαριασμών. Μέχρι στιγμής, βέβαια, παραμένει άγνωστο ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των καταναλωτών.

Ένα από τα προβλήματα είναι με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν αυτοί οι 500.000 πελάτες να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς να έχουν εκ των προτέρων ερωτηθεί για αυτή την αλλαγή.

Επίσης άλλο σοβαρό ζήτημα είναι αν θα υπάρχει και ποιο θα είναι το δικαίωμα υπαναχώρησής τους από τη νέα σύμβαση.
Τα κριτήρια επίσης επιλογής των πελατών αυτών είναι ακόμη ένα νομικό θέμα, το οποίο καλείται να αιτιολογήσει η ΔEH, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενες προσφυγές.

Την ίδια στιγμή, το καλάθι που τελικά επελέγει να πάρει το δρόμο της πώλησης αφορά την μονάδα Μελίτη Ι στην Φλώρινα, μαζί με την άδεια για την Μελίτη ΙΙ, καθώς επίσης τις δύο μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Εφόσον η ελληνική πρόταση που θα αποσταλεί στη DG Comp, γίνει τελικά αποδεκτή, τότε η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΝ θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ώστε να κλείσει και επισήμως την συμφωνία, και την μεθεπόμενη εβδομάδα, προκειμένου στα τέλη Νεομβρίου, να ανακοινωθεί το περίφημο Market Test, που θα κρίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Εκτός από Κινεζικές εταιρείες, έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μονάδων της ΔΕΗ, επιχειρήσεις από την Ιαπωνία (Hitachi), την Τσεχία (CEZ), από άλλες ανατολικοευρωπαικές χώρες, όχι όμως και δυτικοευρωπαικές, λόγω της απόφασής τους να επενδύσουν στην απαναθρακοποίηση.

Σκέψεις υπάρχουν ώστε στο «πακέτο» με τις προς πώληση μονάδες να ενταχθεί και μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ, κατά την πρόταση που έχει πολλές φορές διατυπώσει ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκης. Το θέμα θα «κλειδώσει» μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο εξετάζεται με την λογική ότι έτσι θα μειωθεί γρηγορότερα το μερίδιο της ΔΕΗ παρά με τον αργό ρυθμό των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ