Γιατί επενδύουν οι Αμερικανοί στο Νεώριο Σύρου

Ποιο είναι το σχέδιο τους

Γιατί επενδύουν οι Αμερικανοί στο Νεώριο Σύρου

 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν εταιρείες από τις ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το λιμάνι του Πειραιά γνωρίζει μια νέα άνθηση, ωθούμενο από τις στρατηγικές στοχεύσεις του Κινέζου βασικού μετόχου της COSCO.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως κίνηση υψηλού γεωπολιτικού συμβολισμού η διαφαινόμενη εξαγορά των Ναυπηγείων Σύρου από την εταιρεία Onex Shipyards, η οποία αποτελεί ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα.

Για τα ναυπηγεία της Σύρου το σχέδιο προβλέπει τη διάσωση μέσω pre-pack συμφωνίας εξυγίανσης με είσοδο νέου επενδυτή, που θα αναλάβει μέρος των υποχρεώσεων, με τη συμφωνία των πιστωτών. Καθώς στην περίπτωση του Νεωρίου Σύρου το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, αφορά οφειλές προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Ο στόχος των νέων ιδιοκτητών δεν θα είναι βέβαια να περιοριστούν στις επισκευές αμυντικού εξοπλισμού, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για να προσελκύσουν κομμάτι της πίτας από τις επισκευές mega yachts και ιστιοπλοϊκών. Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα Ναυπηγεία Σύρου θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και την ανάγκη για επισκευές σε πλωτές εξέδρες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει προσελκύσει τις μεγάλες εταιρείες όπως η ιταλική Eni, η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά η έλευση και άλλων. Η Σύρος μπορεί να προσφέρει εγγύτητα εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη επισκευής.

Το Δημόσιο προκρίνει τη λύση να διαχωριστεί η Σύρος από την Ελευσίνα, παρότι ανήκουν στον ίδιο όμιλο, καθώς οι σχετικά χαμηλές υποχρεώσεις επιτρέπουν την πιο εύκολη διάσωση του πρώτου ναυπηγείου.
Για τη Σύρο, και σε αντίθεση με τα σχέδια των Κινέζων για δημιουργία επισκευαστικού κέντρου στη ζώνη Πειραιάς-Σκαραμαγκάς, η Onex ενδιαφέρεται και για ναυπήγηση κυρίως μικρότερων σκαφών yachting, ακόμα και mega yachts. Επίσης μια άλλη δραστηριότητα που φέρεται να εξετάζεται στο business plan είναι οι θαλάσσιες πλατφόρμες πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι τι εξελίξεις γύρω από το Νεώριο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αμερικάνικη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια της επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στα ναυπηγεία το περασμένο καλοκαίρι, η πρόταση της Onex ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ