Μαίνεται η «μάχη» στις τηλεπικοινωνίες

Όλο το παρασκήνιο για την CYTA και την Forthnet

Μαίνεται η «μάχη» στις τηλεπικοινωνίες

Με ραγδαίες ταχύτητες «τρέχουν» το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Οι εξελίξεις που έρχονται πραγματοποιούνται σε μία περίοδο όπου οι πάροχοι των τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται για να ξεκινήσουν να προσφέρουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 Mbps αξιοποιώντας την αναβάθμιση των υποδομών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Έτσι, προς το τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των σχετικών υπηρεσιών και περιμένουμε να δούμε αφενός την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι όπως και την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την πλευρά των Ελλήνων καταναλωτών.

Το σπριντ για την Forthnet

Οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank, πιστωτές και πλέον κύριοι μέτοχοι της Forthnet περιμένουν την εκδήλωση υψηλού αρχικού ενδιαφέροντος συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία που θα οδηγήσει, εφόσον ολοκληρωθεί, στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Οι τράπεζες έχουν εξουσιοδοτήσει την Nomura να τρέξει την διαδικασία για την πρόσκληση πιθανών επενδυτών, με σκοπό την υποβολή προσφορών σχετικά με τα ανοίγματά τους έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της. Προς παραχώρηση είναι το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών ομολογίες που αντιστοιχούν στο εναπομένων ποσοστό και τα δάνεια της εταιρείας, ύψους 256 εκατ.ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017.

Mέχρι την προσεχή Δευτέρα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τον αριθμό των, κατ' αρχήν, ενδιαφερόμενων. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αριθμός τους θα είναι υψηλός, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μετόχων της, Wind και Vodafone. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές με στόχο το ενδεχόμενο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία στις οποίες είχαν ανταποκριθεί επιχειρηματικά κεφάλαια.

Στο «χορό» και η Cyta

Η διαγωνιστική διαδικασία στη Forthnet συμπίπτει χρονικά με αυτή για τη Cyta, όπου ήδη έχει ανοίξει το VDR (virtual data room) και αναρτηθεί οι απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στην εταιρεία. Και σε αυτό το διαγωνισμό, οι Wind και Vodafone περιλαμβάνονται (μαζί και η PCCW) στους τρεις αρχικώς ενδιαφερόμενους που θα εξετάσουν εάν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία, θα εκδηλώσουν δεσμευτική προσφορά για το 100% της θυγατρικής της κυπριακής ΑΤΗΚ.

H Cyta Ελλάδος είχε στο τέλος του 2016 περίπου 307.000 πελάτες στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας -που προσφέρει η εταιρεία λειτουργώντας ως εικονικός πάροχος- ανήλθαν σε 51 χιλιάδες, εκ των οποίων το 75% ήταν πελάτες κινητής συμβολαίου.

Τα έσοδα για το 2016 ανήλθαν στα 90,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας οριακή μείωση της τάξεως του 1,2% σε σχέση με το 2015. Το μικτό κέρδος ανήλθε το 2016 στα 26,90 εκατ. ευρώ (έναντι 26,96 εκατ. ευρώ το 2015), η ζημία προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων στα 14,51 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 14,47 εκατ. ευρώ το 2015) και η ζημία προ φόρων στα 18,91 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 18,80 εκατ. ευρώ το 2015).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ