Επενδυτικό boom στα Βαλκάνια

Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν -Τα Business plan των ελληνικών επιχειρήσεων στη περιοχή

 Επενδυτικό boom στα Βαλκάνια

Στις 6.200 ανέρχονται οι  ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Στα 1,8 δισ. ευρώ το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο. Στην 39η θέση η Βουλγαρία στο δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum. Περίπου 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην Βουλγαρία

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να αποχωρούν από τα Βαλκάνια στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που εκτελούν το αντίθετο όμως συμβαίνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις που σπεύδουν να επωφεληθούν από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, σε μια εποχή που στην Ελλάδα οι δυσκολίες συνεχίζονται.

Το 2016 η Ρουμανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28», με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ της να ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ρουμανία είναι σταθερά μεταξύ των δύο πρώτων προορισμών για τις ελληνικές επενδύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο και δραστηριοποιούνται στη χώρα περισσότερες από 6.200 ελληνικές εταιρείες. Με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο που αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρουμανία.

Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, αξιοποιεί την παρουσία διεθνών τραπεζικών ομίλων και εξασφαλίζει φθηνό χρήμα για τις επιχειρήσεις της που δανειοδοτούνται με χαμηλότερα – περίπου κατά 3% – επιτόκια σε σχέση με τις ελληνικές. Επίσης, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κατάταξή της σε σχέση με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, ανεβαίνοντας θέση – βρίσκεται στην 39 – για 6η συνεχή χρονιά το 2017, σε σχέση με την 87η θέση στην οποία υποχώρησε η Ελλάδα και 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη εκεί.

Φουρλής

Με στόχο… μια κεντρική συμφωνία με την ΙΚΕΑ για ακόμη μια χώρα, ο όμιλος Fourlis εξετάζει πλέον την επέκταση των εργασιών του και σε άλλες βαλκανικές αγορές εκτός της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Ο ελληνικός όμιλος, που είναι ο μοναδικός franchisee IKEA με ευθύνη σε τρεις αγορές (Ελλάδα, Κύπρο Βουλγαρία), επιδιώκει την εξασφάλιση μιας ακόμη μικρότερης αγοράς στα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια του 2016, 2,6 εκατομμύρια πελάτες επισκέφθηκαν τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Βουλγαρία ενώ λειτουργούν και δύο pick-up point ένα στην Βάρνα και ένα στο Μπουργκάς. Τα INTERSPORT είναι 31 στη Ρουμανία, στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και στοχεύει σε 10 επιπλέον καταστήματα. Στη Βουλγαρία διαθέτει 7 σημεία και σχεδιάζει ακόμη τρία.

Βερόπουλος

Μετά την εγκατάλειψη της ελληνικής αγοράς, η Βερόπουλος έχει κάνει δυναμικό άνοιγμα σε γειτονικές χώρες και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2018 αναμένεται να ανοίξουν δύο νέα καταστήματα VERO και ένα Jumbo στην πΓΔΜ και ενός ακόμη καταστήματος Jumbo στο Bελιγράδι. Με το άνοιγμα και του νέου σούπερ μάρκετ στην πΓΔΜ, η Βέροπουλος διαθέτει συνολικά 11 καταστήματα Vero, εκ των οποίων επτά στα Σκόπια και δύο στη πόλη Μπίτολα και Τέτοβο. Το business plan του Νίκου Βερόπουλου με την Jumbo είναι η από κοινού ανάπτυξη 17 νέων καινούργιων καταστημάτων στα Βαλκάνια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Jumbo

Η παρουσία στη Ρουμανία χρονολογείται από το 2013, και σήμερα σχεδιάζονται άλλα 17 καταστήματα στη Ρουμανία έως και το 2022, από 8 που είναι σήμερα. Η αύξηση των πωλήσεων του ομίλου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι εντυπωσιακή με διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της τάξεως του 36% και 24% αντίστοιχα.

Chipita

Πλέον δυναμική αγορά για τον όμιλο της Chipita αναδεικνύεται αυτή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις πωλήσεις το 2016 να καταγράφουν αύξηση 14,1% και τη λειτουργική κερδοφορία να αυξάνεται κατά 13,2%. Στη Ρουμανία οι πωλήσεις και το EBITDA αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2015 κατά 15% και 35,7% αντιστοίχως και διαμορφώθηκαν σε 121,8 εκατ. ευρώ και 17,5 εκατ. ευρώ. Στα 92,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις στη Βουλγαρία, ενώ κατά 13,5% αυξήθηκαν οι πωλήσεις και στην Πολωνία φτάνοντας στα 68,6 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια της εταιρείας είναι το 2018 να ξεκινήσει την κατασκευή εργοστασίου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Ιατρικό Αθηνών

Ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών είναι από τις πρώτες ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιήθηκαν στη Ρουμανία και σήμερα η χώρα αποτελεί το επίκεντρο των νέων επενδύσεων του ομίλου. Στο Βουκουρέστι ο όμιλος διαθέτει ήδη 4 διαγνωστικά κέντρα και μέσα στο 2017 θα ανοίξει άλλο ένα σχεδιάζει τη δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου έως το 2020. Μετά από 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη Ρουμανία για τη διοίκηση του ομίλου, η σημερινή συγκυρία επιτρέπει να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ