Οι περιπέτειες της... Κασσιόπης και οι τελικές υπογραφές

Όλο το παρασκήνιο

Οι περιπέτειες της... Κασσιόπης και οι τελικές υπογραφές

Πάνω από τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να κλείσει η πρώτη αποκρατικοποίηση μεγάλου ακινήτου στην Ελλάδα, η παραχώρηση της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση κυριότητας συγκεκριμένων τμημάτων εντός του ακινήτου της Κασσιώπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει ότι έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά του μοναδικού διαγωνιζόμενου, «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», ύψους 2.050.000 ευρώ και προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού.

Μετά την ολοκλήρωση και του προσυμβατικού ελέγχου εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΤΑΙΠΕΔ και πλειοδότης θα προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης.

Η ιστορία της Κασσιόπης ξεκινά το 2012, οπότε και η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει να προκηρύξει το διαγωνισμό. Αφορά την παραχώρηση για 99 χρόνια μιας έκτασης ιδιαίτερα φυσικού κάλλους 490 στρεμμάτων, το μισό της οποίας αποτελεί δασική ιδιωτική έκταση, και η οποία γειτνιάζει με ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ.

Τον Μάρτιο του 2013, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κατακύρωσή του στην αμερικανική εταιρεία, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας. Το ΤΑΙΠΕΔ προσκομίζει συμφωνία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για μεταφορά του ραντάρ σε γειτονική θέση, ωστόσο το ΣτΕ δεν πείθεται.

Την ίδια στιγή φουντώνουν και οι αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και κάτοικους, που επίσης προσφεύγουν στο ΣτΕ κάνοντας λόγο για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και έκτασης Natura.

Μετά από αρκετούς μήνες ο ΣτΕ απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων και εκδίδεται η υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ το οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας από την NCH Capital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ., μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ