Τώρα αναζητούν πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη

Σε Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison και επίσημα η Κέρκυρα

Τώρα αναζητούν πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη

Υπεγράφη τελικά η σύμβαση παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων για το αποκαλούμενο Οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα.

Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Edison, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Total, αρμόδιου για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για μία περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της Κέρκυρας και η οποία στο πλαίσιο του διαγωνισμού του 2014 παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία που αποτελείται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, την γαλλική Total και την ιταλική Edison.

Στις αρχές του μήνα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο και ενέκρινε την παραχώρηση, σηματοδοτώντας την άρση και της τελευταίας εκκρεμότητας για την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή. Στη συνέχεια η κοινοπραξία θα έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οφείλει να ολοκληρώσει το επιπλέον ερευνητικό έργο, να εντοπίσει γεωτρητικούς στόχους και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.

Το οικόπεδο 2 βρίσκεται σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος εντούτοις υπάρχουν υψηλές προσδοκίες καθώς τα γεωλογικά και σεισμικά δεδομένα από τις μέχρι σήμερα έρευνες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και δείχνουν αναλογίες με αντίστοιχες γειτονικές περιοχές στην Ιταλία όπου παράγεται πετρέλαιο. Χρονικά πάντως η πρώτη γεώτρηση τοποθετείται σε 3-4 χρόνια από σήμερα.

Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά σταδιακά η νέα προκήρυξη για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ