O Kαραμολέγκος, το Απολλώνιο και οι... φτωχοποιημένοι καταναλωτές

Οι κινήσεις της εταιρείας για να αποκρούσει τη μείωση της κατανάλωσης

O Kαραμολέγκος, το Απολλώνιο και οι... φτωχοποιημένοι καταναλωτές

Σε ισχυρό χαρτί αποδεικνύεται για την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, το δίκτυο καταστημάτων της Απολλώνιον, παρά την πτώση των πωλήσεων του Ομίλου, λόγω της υποχώρησης του τζίρου στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού, κατά 6,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2017.  

«Zούμε σε μια πτωχευμένη χώρα με φτωχοποιημένους καταναλωτές» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου Mανώλης Kαραμολέγκος, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Ιούνιο, αναφερόμενος στην αγορά συσκευασμένου ψωμιού. Ο ίδιος δε αναφέρθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά, όπου η μάχη για να κερδηθεί η προτίμηση του καταναλωτή και να αυξήσουν οι εταιρείες τα μερίδια αγοράς τους είναι συνεχής.
Η αύξηση του ανταγωνισμού και η συμπίεση των τιμών, αποτυπώθηκε στα οικονομικά μεγέθη της Καραμολέγκος η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου σειρά νέων αρτοσκευασμάτων με το σήμα «Κατσέλης», το οποίο είχε αποκτήσει από την ομώνυμη συναφή εταιρεία που χρεοκόπησε.
Το brand πάντως κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να κατακτήσει μερίδιο που πλησιάζει το 10% και έτσι το συνολικό μερίδιο της εταιρείας Καραμολέγκος στην αγορά ψωμιού να έχει φτάσει 46,3% το α’ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με 46,1% για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Παρά την ηγετική θέση του Ομίλου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Καραμολέγκος στο πρώτο εξάμηνο του 2017 παρουσίασε μικρή μείωση κατά 2,39% και διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ, έναντι 38,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι
Οι ζημιές μετά φόρων σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκαν σε 0,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,6 εκ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε επίπεδο Ομίλου στα 42,6 εκατ. ευρώ, έναντι 49,5 εκατ. ευρώ, το 2016.
Σημειώνεται ότι για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της η Καραμολέγκος προχωρά στην έκδοση και νέου ομολογιακού δανείου 3 εκατ ευρώ ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, επεκτάσιμης έως δύο ακόμα έτη.
Το ομολογιακό Δάνειο καλύφθηκε από ιδιωτική τοποθέτηση των Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας και Eurobank.

Ισχυρό χαρτί το Απολλώνιον

Τα καταστήματα «Απολλώνιον» αποτέλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το ισχυρό χαρτί για την «Καραμολέγκος», καθώς αυτά συγκράτησαν περαιτέρω απώλειες στον κύκλο εργασιών του ομίλου.
Τα μεγέθη της «Απολλώνιο» παρέμειναν σταθερά στους πρώτους έξι μήνες του 2017 (κύκλος εργασιών 9,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 321 χιλ. ευρώ, σε σχέση με 9,9 εκατ. ευρώ και 388 χιλ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι).
Ο αριθμός των καταστημάτων παρέμεινε στα 28 ενώ προς το τέλος του εξαμήνου δρομολογήθηκε ανακαίνιση του πρώτου καταστήματος της αλυσίδας, στα Γλυκά Νερά.
Σημειώνεται ότι αλυσίδα τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, ο οποίες αφορούσαν την επέκταση της γραμμής παραγωγής στο τμήμα αρτοποιίας του εργοστασίου, το νέο υποκατάστημα της εταιρείας στην Καλλιθέα Αθηνών, την ανακαίνιση του υποκαταστήματος της στον Χολαργό και την εξαγορά ενός νέου καταστήματος στο κέντρο της Αθήναςστην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι η Απολλώνιον, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη της αλυσίδας ομώνυμων καταστημάτων, χρησιμοποιώντας και την πρακτική του franchising.
Παράλληλα, ασχολείται με την χονδρική πώληση ή «Food Service» προμηθεύοντας με τα προϊόντα της ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ, αεροπορικές εταιρείες, κυλικεία νοσοκομείων, πανεπιστημίων, εργοστασίων, σχολείων, επιχειρήσεων κ.λ.π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ