Ο Όλυμπος, το sucess story του στραγγιστού και ο μέσος μισθός των 1450 ευρώ

Βελτίωση οικονομικών μεγεθών περιμένει για φέτος η γαλακτοβιομηχανία, εργοδότης 1110 ατόμων

Ο Όλυμπος, το sucess story του στραγγιστού και ο μέσος μισθός των 1450 ευρώ

Μεγάλη ζήτηση συνεχίζει να έχει στις αγορές του εξωτερικού το στραγγιστό γιαούρτι το οποίο και αποτελεί το sucess story των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. 

Σε αυτό τον τομέα δίνει έμφαση και η Ολυμπος, η οποία το 2016 είδε τις πωλήσεις να παραμένουν σταθερές αλλά τα κέρδη της να μειώνονται λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς.Αντίθετα για την γαλακτοβιομηχανία οι εξαγωγές (στραγγιστού γιαουρτιού και φέτας) σημείωσαν σημαντική άνοδο καταγράφοντας αύξηση 50% (ανήλθαν στα 80 εκατ. ευρώ).
Στην εγχώρια αγορά η πτώχευση της Μαρινόπουλος είχε σημαντική επίπτωση στα μεγέθη της Όλυμπος καθώς τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 10,3 εκατ. ευρώ από 15,4 εκατ. ευρώ. Οι δε πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στα 277 εκατ. ευρώ.
Το 2016 ο Όλυμπος πέρασε στη δεύτερη θέση του κλάδου - την πρώτη τη διατηρεί ο όμιλος ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου. Ωστόσο εφέτος φαίνεται πως θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον όμιλο τκαθώς εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα επανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο Όμιλος τηην τριετία 2014-2016 προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των επενδύσεων του 2016 και προβλέπονται άλλα 25 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2017.
Η Όλυμπος, σήμερα έχει πέντε εργοστάσια, τρία στην Ελλάδα, ένα στη Βουλγαρία και ένα στη Ρουμανία στα οποία απασχολούνται συνολικά 1.110 άτομα ενώ το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.200. Το μισθολογικό κόστος ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ το χρόνο και ο μέσος μεικτός μισθός ανέρχεται σε 1.450 ευρώ. Εκτός από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η Όλυμπος διατηρεί την παρουσία της στις ΗΠΑ κυρίως σε επίπεδο διανομής προϊόντων και βάζει ως στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ιταλία αλλά και την αγορά της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ