Γιατί «κωλυσιεργεί» το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με Exin

Όλο το παρασκήνιο

Γιατί «κωλυσιεργεί» το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με Exin

Με νωχελικούς ρυθμούς προχωράει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τέσσερις μήνες μετά ο όμιλος Exin που επικράτησε στο διαγωνισμό προσφέροντας 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχει ακόμη καταθέσει στην κεντρική τράπεζα τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η πώληση. Με την Exin του Αμερικανού Ματ Φέρφλιλντ, έχουν συμπράξει και 2 Έλληνοαμερικάνοι επενδυτές, οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή – μέρους - των χρημάτων σε συνδυασμό με την αποστολή ελλιπούς φακέλου πώλησης, «φρενάρει» τον εποπτικό έλεγχο και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση του deal.

Σημειώνεται ότι το προσύμφωνο ΕΤΕ – Exin υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017. Σχεδόν 100 μέρες μετά το τέλος του διαγωνισμού δεν έχουν σταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τα απαραίτητα στοιχεία για να εγκριθεί η πώληση. Η δε προθεσμία που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος πέρασε άπρακτη, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας να τεθούν σε εγρήγορση.

Να σημειωθεί πως η ΤτΕ, ως αρμόδια αρχή που εποπτεύει την ασφαλιστική αγορά, εγκρίνει τη φερεγγυότητα των αγοραστών, την προέλευση των κεφαλαίων, το business plan και άλλα ανάλογα στοιχεία. Την ίδια στιγμή, η φερεγγυότητα της Exin είχε διερευνηθεί και από τους συμβούλους του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις ως προς το αδιάβλητο του επίμαχου διαγωνισμού είχαν καταθέσει, από την πλευρά τους, και οι Κινέζοι της Fosun. Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί από την Εθνική Τράπεζα το όνομα της Exin Group ως του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του ασφαλιστικού της βραχίονα, οι, επίσης, διεκδικητές εξ Ανατολής κατήγγειλαν ότι οι Ελληνοαμερικανοί κατέθεσαν σημαντικά αυξημένη βελτιωμένη προσφορά γιατί διέρρευσε το αρχικό ποσό, που είχαν καταθέσει οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ