Πίτσος: Όλο το παρασκήνιο της… φυγής στο εξωτερικό

Τι περιλαμβάνει το πακέτο εθελουσίας αποχώρησης

Πίτσος: Όλο το παρασκήνιο της… φυγής στο εξωτερικό

Σε άλλες χώρες πλέον θα παράγονται τα προϊόντα με την επωνυμία «Πίτσος», μετά την απόφαση της γερμανικής μητρικής BSH να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στην Αττική, στο Ρέντη, από το τέλος του 2018.

Με την κίνηση αυτή μπαίνουν τίτλοι τέλους σε μια επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1865, παρήγαγε λευκές συσκευές και συναρμολογούσε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

Η Πίτσος Α.Ε. πέρασε στον έλεγχο της BSH το 1977. Σήμερα η BSH Oικιακές Συσκευές ΑΒΕ εκτός από παραγωγική μονάδα οικιακών συσκευών στον Αγ. Ι. Ρέντη και αποθηκευτικούς χώρους στονΑσπρόπυργο Αττικής, διαθέτει ολοκληρωμένοδίκτυο serviceοικιακών συσκευών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικές μονάδες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και συμβεβλημένα συνεργεία σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την BSH «εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017, η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη ιδίως μετά τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας για διάστημα ενός επιπλέον έτους. Μεταφέροντας στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, η εταιρεία επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας».

Nα σημειωθεί πως το μερίδιο αγοράς της «Πίτσος» στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε διαμορφωθεί στο 15% στα ψυγεία και στο 40% στις κουζίνες. Η BSH συνολικά είναι market leader στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών (λευκές συσκευές -κουζίνες και εντοιχιζόμενα- μικροσυσκευές και απασχολεί 500 άτομα σε όλη τη χώρα από 1.100 το 2000.

Να σημειωθεί, επίσης, πως την άνοιξη του 2015 στελέχη του πολυεθνικού ομίλου είχαν αναφέρει πως τότε δεν είχε ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση από τα κεντρικά του ομίλου στο Μόναχο, σχετικά με το εάν η μονάδα θα παραμείνει σε λειτουργία ή τελικά θα κλείσει. Είχε σημειώσει, επίσης, πως αν και η Pitsos δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας, στο τραπέζι υπήρχε το θέμα της παύσης λειτουργίας της μονάδας. Εκπρόσωποι των εργαζομένων της Pitsos κάνουν λόγογια τη μεταφορά γραμμών παραγωγής της μονάδας από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017». Το πακέτο της εθελουσίας εξόδου προβλέπει εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση και την παροχή 4.000 ευρώ για κάθε ένα έτος εργασίας στην εταιρεία. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο ο οποίος έχει συμπληρώσει 30 έτη απασχόλησης στην Πίτσος το ποσό θα φθάσει τις 120.000 ευρώ. Σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ένσημα 18-20 ετών στην επιχείρηση. Επίσης, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσφέρει και έναν χρόνο ασφάλισης στους εργαζομένους που θα απολυθούν. Το πρόγραμμα που θα ακουμπήσει τους 250 εργαζομένους του εργοστασίου (σ.σ. η εταιρεία απασχολεί συνολικά 500 εργαζομένους στην Ελλάδα) ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου. Επαναλαμβάνεται ότι η εταιρεία θα αποφασίσει ποιες αιτήσεις θα γίνουν δεκτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ