Ποιος είναι ο «κρυφός θησαυρός» του ΔΕΣΦΑ

Άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για τον διαγωνισμό

Ποιος είναι ο «κρυφός θησαυρός» του ΔΕΣΦΑ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσδοκά υποβολή δεσμευτικών προσφορών πριν το τέλος του χρόνου.  Οι 12 εβδομάδες, όπως προβλέπεται από την πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού, μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους επενδυτές, άρχισαν να υπολογίζονται από την στιγμή που υπέγραψαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα υπερδιπλάσια κέρδη του 2017 καθώς και η θετική συγκυρία στο αέριο ανεβάζουν τοεκτιμώμενο τίμημα της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ που ήταν το ταβάνι της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας με τους Αζέρους της Socar. Στην αύξηση του τιμήματος επιδρά και η θετική συγκυρία στην αγορά του φυσικού αερίου καθώς μηνιαίως η ζήτηση κινείται με ρυθμούς πάνω από 30%.

Πέρσι ο ΔΕΣΦΑ διένειμε στους μετόχους του το 50% των κερδών. Για φέτος οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει ακόμη και το 80% ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου γεγονός που αν υλοποιηθεί μετά την πώληση του Διαχειριστή, ενδέχεται κατά ορισμένες πηγές να επηρεάσει και το τίμημα της πώλησης.

Οι μέτοχοι πρέπει να αποφασίσουν αν ενόψει της πώλησης του 66% θα πρέπει να εισπράξουν μέρισμα ή και επιστροφή κεφαλαίου. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να μην υλοποιηθούν τα παραπάνω κι έτσι ένα ποσό τουλάχιστον της τάξης των 260 εκατ. ευρώ να παραμείνει ως "προίκα" στο νέο επενδυτή.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι δύο υποψήφιοι επενδυτές η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), FluxysS.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και τη άλλη ισπανική εταιρία και διαχειριστής Regasificadora del Noroeste S. A, θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές πολύ υψηλές.

Υπενθυμίζεται ότι από τους έξι υποψήφιους μνηστήρες της αρχικής λίστας, στο παιχνίδι έχουν μείνει μόνο δύο: η ισχυρή κοινοπραξία των Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U, Fluxys S.A και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική εταιρία και διαχειριστής της Γαλικίας, η Regasificadora del Noroeste S.A.

Πέρσι τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 32,2 εκατ. ευρώ. Με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση, τα καθαρά κέρδη ενδέχεται να πλησιάσουν ακόμη και τα 90 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ