Πάει για Γενάρη η πώληση της Cyta Hellas – Ο ρόλος του κινέζικού κολοσσού

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος των οικονομικών και άλλων στοιχείων της εταιρείας

Πάει για Γενάρη η πώληση της Cyta Hellas – Ο ρόλος του κινέζικού κολοσσού

Μετά τις κυπριακές εκλογές, που θα γίνουν στα μέσα Ιανουαρίου 2018 τοποθετείται η πώληση της Cyta Hellas.
Η εταιρεία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης πώλησης της θυγατρικής της στην Ελλάδα, έπρεπε να αποφασίσει εάν θα άνοιγε τον χώρο παροχής δεδομένων (virtual data room), προκειμένου οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία της ελληνικής επιχείρησης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος των οικονομικών και άλλων στοιχείων της Cyta Ελλάδος από τους τρεις ενδιαφερόμενους αγοραστές, τις Vodafone, Wind Hellas και PCCW Global.

Οι σύμβουλοι της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ – CYTA) έχουν ήδη αξιολογήσει τις μη δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι και πέρασαν στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εμπιστευτικότητας, πρόσβαση στο virtual data room και στα στοιχεία (legal και financial due diligence report) που αφορούν την εταιρεία.

Το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι μόνον τρεις δεν θεωρείται καλός οιωνός για την πρόκληση μιας ισχυρής ανταγωνιστικής διαδικασίας στον διαγωνισμό πώλησης της εταιρείας. Για παράδειγμα, σε άλλες πωλήσεις ελληνικών επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, OΛΘ, Eurolife, AVIS κ.ά.) το αρχικό ενδιαφέρον ήταν πολλαπλάσιο του δεσμευτικού που εκδηλώθηκε στο τέλος.

Με βάση τον ισολογισμό του 2016, τα έσοδα της Cyta Hellas υποχώρησαν κατά 16%, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) από κέρδη το 2015 γύρισαν σε ζημία το 2016 και, τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία ύψους 20 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 6,2 εκατ. ευρώ το 2014.
Κατά τη χρήση του 2016, η εταιρεία σημείωσε ότι κατέγραψε αύξηση δραστηριοτήτων στην κινητή και κάμψη στην σταθερή. Οι ενεργές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 76%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Ποια είναι η PCCW Global

Η PCCW Global δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (αλλά όχι σε επίπεδο λιανικής) παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες (corporate) και σε παρόχους (wholesale), ενώ συνεργασία διατηρεί και με την Cyta Κύπρου. Η κινεζική εταιρεία, συνδέει την Ευρώπη με την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία μέσω διεθνούς δικτύου που έχει αναπτύξει. Σε επίπεδο πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους η PCCW δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 έχει εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία Crypteia Networks, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων (security-as-a-service). Η PCCW Global είναι ο βραχίονας της Hong Kong Telekom (ΗΚΤ) που συνιστά τον ΟΤΕ της πόλης του Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στην PCCW Limited, ενός πολυσχιδούς ομίλου με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στα ΜΜΕ και στην αγορά ακινήτων.
Το γιγάντιο δίκτυό της, συνδέει συνολικά 3.000 πόλεις σε 130 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ