Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «βάλει» λουκέτο

Ποια είναι τα «θύματα» της κρίσης  

Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «βάλει» λουκέτο

Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τα χρόνια των Μνημονίων, μην αντέχοντας το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας.

Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση οι επιχειρήσεις βιώνουν τη δυσκολότερη φάση. Η δύσκολη, πρωτοφανής και παρατεταμένη οικονομική κρίση, τα capital controls και η πίεση του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος οδήγησαν πολλούς Έλληνες σε περιορισμό των δαπανών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των αγορών.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ραγδαία αποβιομηχάνιση της χώρας έχει οδηγήσει στο κλείσιμο περισσοτέρων από 20 παραγωγικών μονάδων την τελευταία εξαετία 2012-2017.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σχετικοί δείκτες κατανάλωσης επιδεινώθηκαν, ενώ ορατές είναι οι πρώτες ζημίες και σε επίπεδο λουκέτων σε σούπερ μάρκετ. Επιχειρήσεις με μακρά ιστορία έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση, όπως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, με την κυβέρνηση να φιλοτεχνεί ακόμη το δικό της success story!

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνται 102 εργαζόμενοι, προχώρησε πρόσφατα η Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Πέρυσι τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Pepsico στα Οινόφυτα. Η εταιρεία έκανε λόγο για αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της. Πλέον τα αναψυκτικά της Pepsico εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο του 2016 η Λεβεντέρης, προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου συρματουργίας στην περιοχή του Βόλου. Η απόφαση της εταιρείας πάρθηκε λόγω της φθίνουσας παραγωγής του εργοστασίου, του ελλείμματος ανταγωνιστικότητάς του, των συσσωρευμένων ζημιών και της επιδεινούμενης κατάστασης.

Η Φιλκεραμ Johnson η οποία οδηγήθηκε στην πτώχευση στις αρχές του 2012, ενώ θα συμπλήρωνε μισό αιώνα ζώης. Η Φιλκεραμ, ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίπππου και το Χ. Κωνσταντόπουλο, ενώ ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με 18 άτομα και 80.000 τ.μ το χρόνο.

Στον αέρα βρίσκονται βρέθηκαν τον Μάρτιο του 2013 οι εργάτες του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Χαλκίδα, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής κλείνει το εργοστάσιο και η παραγωγή τσιμέντου θα γίνεται πλέον από τα εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας.

Το 2013 μπήκε λουκέτο και στην ιστορική καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, γνωστή για τα τσιγάρα με το σήμα «22». Από ο 2012, η Χαλυβουργικήτης οικογένειας Αγγελοπούλου στην Ελευσίνα προχώρησε στη λήψη μέτρων διασφάλισης της λειτουργία της λόγω της κρίσης, όπως το εκ περιτροπής σβήσιμο των υψικαμίνων και η έμφαση στην ελασματουργία.

Τον Νοέμβριο του 2013 η Αλουμύλ προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ξάνθη, ενώ η δραστηριότητα της μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο στο Κιλκίς, ενώ σε πτώχευση οοδηγήθηκε και η βιομηχανία ξυλείας Σέλμαν. Neoset αλλά και Κατσέλης οδηγήθηκαν σε λουκέτο, λόγω της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης.

Την ίδια ώρα, μεγάλες πολυεθνικές αποφάσισαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους και να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο κύμα εκδηλώθηκε μέσα στο 2012, όταν η ύφεση «γκρέμιζε» το ΑΕΠ και οι προβλέψεις για την πορεία της κατανάλωσης ήταν εξαιρετικά δυσοίωνες.
Από τις περιπτώσεις που ξεχώρισαν ήταν η αποχώρηση της γαλλικής Carrefour και της γερμανικής αλυσίδας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών Saturn. Η «φυγή» ισχυρών πολυεθνικών ομίλων από τον ελληνικό χώρο πάντως δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της σημερινής κρίσης.

Κατά το παρελθόν, αρκετοί κολοσσοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και να «μεταναστεύσουν» σε πιο φιλικές γι’ αυτές χώρες. Ενδεικτικά, στη δεκαετία του 1980, μεγάλο «θόρυβο» προκάλεσε το κλείσιμο της «Τεοκάρ», θυγατρική της Nissan στη Θεσσαλία καθώς και η διακοπή λειτουργίας των γραμμών παραγωγής της Ρrocter & Gamble. Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Pirelli εγκατέλειψε τη χώρα με προορισμό τη γειτονική Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ