Φουντώνει η «μάχη» για Νηρέα και Σελόντα

Η επόμενη φάση του διαγωνισμού

Φουντώνει η «μάχη» για Νηρέα και Σελόντα

Στην δεύτερη φάση περνά ο διαγωνισμός για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα από τους ιδιοκτήτες τραπεζικούς ομίλους, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική που κατέχουν το 74,98% και το 79,61% των δύο εταιρειών αντίστοιχα.

Ο ακριβής αριθμός των υποψήφιων μνηστήρων που υπέβαλαν προσφορές δεν έγινε ακόμη γνωστός, αλλά οι σύμβουλοι που διενεργούν τον διαγωνισμό για λογαριασμό των τραπεζών (Lazard, PwC και Alvarez & Marsal) εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την προσέλευση. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) ανεβάζοντας τον αριθμό των «μνηστήρων» σε 39 και, όπως αφήνουν οι σύμβουλοι να εννοηθεί, για να τρέξουν να υπογράψουν NDAs λίγο προτού λήξει η διορία θα έχουν υποβάλει και μη δεσμευτική προσφορά.

Ο διαγωνισμός περνά στην επόμενη φάση, αυτή της αξιολόγησης των προσφορών και της κατάρτισης μιας short list εταιρειών που θα αποκτήσουν δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (τρίτη φάση).

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το ύψος των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο γα τη συμμετοχών των Pillarstone (KKR), Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Rhone Capital, Cooke Group, Oaktree και Astorg Partners.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων από την πλευρά των υποψήφιων αγοραστών, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει στο επόμενο και πιο σημαντικό στάδιο, αυτό της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, κάτι που αναμένεται πριν το τέλος του έτους (τέλη Νοεμβρίου το πιθανότερο) αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Το 2016 ο τζίρος του Νηρέα είχε διαμορφωθεί στα 197 εκατ. ευρώ και τα ebitda στα 22 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Σελόντα είχε τζίρο 167 εκατ. ευρώ και ebitda 19,3 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο Νηρέας εμφάνισε τζίρο 102 εκατ. ευρώ (+6,9%) και ebitda 6,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιογόνου ebitda το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η Σελόντα θα ανακοινώσει αποτελέσματα 6μήνου στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ