Έρχονται τα «ενεργειακά πακέτα» - Το δέλεαρ για τους καταναλωτές

Σύγκλιση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Έρχονται τα «ενεργειακά πακέτα» - Το δέλεαρ για τους καταναλωτές

Οι καλοί πελάτες, οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και τα πακέτα παροχών, αποτελούν το στόχο των εταιρειών ενέργειας στον νέο κύκλο ανταγωνισμού που σηματοδοτεί το πέρασμα από το ηλεκτρικό ρεύμα στις ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας. Η σύγκλιση της παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και άλλων πρόσθετων υπηρεσιών διαμορφώνει μια  νέα αγορά και όλοι οι παίκτες   επιδιώκουν να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, πολύπλευρα προσφέροντας πακέτα όλα σε ένα, φυσικό αέριο, ρεύμα, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες, τηλεόραση αλλά και πρόσθετες υπηρεσίες σε καλή τιμή.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι εταιρείες ενέργειας παίρνουν θέσεις μάχης στη νέα αναπτυσσόμενη αγορά φυσικού αερίου καθώς διαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι οι νέες συνδέσεις με βασική αιτία την αύξηση των τιμών πετρελαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται «έκρηξη» νέων συνδέσεων φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία σε σύγκριση με πέρυσι, με την αύξηση να φτάνει το 60 - 100%, καθώς το πετρέλαιο ακριβαίνει και με βάση τα τωρινά δεδομένα αναμένεται να κυμανθεί στα 95 - 99 λεπτά το λίτρο, 3 - 5 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι. Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις οι ΕΠΑ, από 1/1/2018, χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο της προμήθειας φυσικού αερίου και οι οικιακοί καταναλωτές αερίου θα μπορούν να επιλέγουν τρίτους παρόχους, πέραν των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μια ευκαιρία που δεν χάνουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, ΔΕΗ, «Εlpedison», «Ηρων» και «Protergia», οι οποίοι ετοιμάζονται να επεκταθούν από την αγορά του ηλεκτρισμού και στην αγορά φυσικού αερίου, με στόχο να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους και να προσφέρουν ανταγωνιστικά συνδυαστικά πακέτα στην «πολυμορφική» αγορά ενέργειας η οποία αναμένεται να έχει μεγαλύτερη πολυφωνία και ποικιλία στις πηγές προμήθειας εναλλακτικών και συμβατικών μορφών ενέργειας. Εκτός όμως από τις εταιρείες ηλεκτρισμού, ο κλάδος του αερίου εμφανίζεται ελκυστικός και για άλλους "συγγενείς” κλάδους. Ένας από αυτούς είναι ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών. Προ ημερών λοιπόν έγινε γνωστό ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η απόκτηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου από τον όμιλο της Motor Oil Hellas και την θυγατρική του Coral Gas, ενώ αντίστοιχες άδειες διαθέτουν οι Revoil, Aegean oil και Elinoil .

ΔΕΗ

Με νέα project, τη χρήση νέων τεχνολογιών, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και περαιτέρω δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ, επέκταση της δραστηριότητάς της από το ηλεκτρικό ρεύμα στις υπηρεσίες ενέργειας, η ΔΕΗ επιδιώκει να αντισταθμίσει το μερίδιο αγοράς που θα χάσει από την εσωτερική αγορά με ποιοτικότερο πελατολόγιο.

Η συνεργασία της ΔΕΗ με την Forthnet που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική επιδίωξη της ΔΕΗ, να ενισχύσει το καλό και υψηλής προστιθέμενης αξίας πελατολόγιό της, υλοποιώντας το στόχο της να μετατραπεί σε μια εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την εταιρεία, «την ίδια στιγμή που λαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική, στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιδιώξει να αυξήσει τη δύναμή της στην κατηγορία των πελατών υψηλής αξίας, κάτι που ευελπιστεί να πετύχει με τα νέα συνδυαστικά πακέτα με την Fothnet”.

Η ΔΕΗ ταυτόχρονα έχει αποφασίσει να αποκτήσει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου διεκδικώντας μερίδιο από τη δυναμική αγορά με προσφορά συνδυαστικών προϊόντων. Μέσα στις επόμενες ημέρες επιλέγεται ο σύμβουλος για τους όρους διείσδυσης σε όλους τους τομείς (χονδρική, λιανική, υποδομές, τοποθέτηση FSRU), αλλά και σε υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας ESCO’s, και ηλεκτροκίνησης οχημάτων.

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας

Τον αντίθετο δρόμο επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθεί η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης , με τη στήριξη και την εμπειρία της ιταλικής ENI (που είναι μέτοχος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ). Αξιοποιώντας το πελατολόγιο των340.000νοικοκυριών κι επιχειρήσεων η εταιρεία μεταμορφώνεται, με νέα καταστήματα και τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, νέες διαδικασίες, με επενδύσεις στο σύστημα πληροφορικής και προχωρεί σε νέες προσλήψεις. Ήδη διασφάλισε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιοποιήσει από τις αρχές του 2018, διαθέτοντας στην αγορά συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

ΕΠΑ Αττικής

Στις αρχές Σεπτέμβρη εγκρίθηκε η άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΠΑ Αττικής –που ελέγχεται κατά 51% από την ΔΕΠΑ και κατά49% από την Shell-. Στόχος της εταιρίας είναι να απευθυνθεί κατ' αρχήν στους υφιστάμενους πελάτες της στον τομέα του φυσικού αερίου προκειμένου να τους προμηθεύει «πακέτο» ενεργειακών προϊόντων (ρεύμα και αέριο). Για την προώθηση των σχεδίων της είναι πιθανόν να συνεργαστεί και με εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πωλήσεις υπηρεσιών στη λιανική όπως π.χ. εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ