Τι φέρνουν στην Ελλάδα τα ΕΛΠΕ

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται τα ΕΛΠΕ με εταιρία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου

Τι φέρνουν στην Ελλάδα τα ΕΛΠΕ

Την εισαγωγή του αμερικανικού shale oil (σχιστολιθικού πετρελαίου) ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με εταιρία παραγωγής shale oil στις ΗΠΑ, ώστε να φέρει φορτία στη χώρα μας. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο αποτελούν μαζί με το σχιστολιθικό αέριο ένα από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα των Αμερικανών και ιδίως το όπλο που αναζητούσαν προκειμένου να κυριαρχήσουν στην ενεργειακή σκακιέρα, πέραν των ορίων του Ατλαντικού Ωκεανού.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναμένεται να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται η διοίκηση της εταιρείας να συναντήσει και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον.

Το προϊόν θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα πετρελαιοειδή. Ήδη τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την ExxonMobil στην κοινοπραξία με την Total για τη διεκδίκηση του δικαιώματος για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η κάθοδος της ExxonMobil στη χώρα μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων και η συνεργασία που έχει κάνει με τα ΕΛ.ΠΕ και τη γαλλική Total ήδη δείχνουν το δρόμο της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών.

Σαφώς το ενδεχόμενο εισαγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ αποτελεί μια εναλλακτική, η οποία «σπάει» την παράδοση καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εισάγει από χώρες όπως είναι η Ρωσία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Αίγυπτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ