Έρχεται «λίφτινγκ» στο αεροδρόμιο Καστέλι

Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές που προωθούνται

Έρχεται «λίφτινγκ» στο αεροδρόμιο Καστέλι

Στις αρχές Απριλίου του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες που θα ανανεώσουν την εικόνα του αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου στα πρότυπα του «λίφτινγκ» που έγινε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου έχει δοθεί παράταση από τον αρμόδιο υπουργό για την οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων της σύμβασης σχεδιασμού, κατασκευής και εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου. Η παράταση συνδέεται με την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης του Ανεξάρτητου Συμβούλου Μηχανικού.

Τη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι θα υπογράψει η κοινοπραξία «Ariadne Airport Group» στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports Limited (με 10%). Η συγκεκριμένη κοινοπραξία κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά για το έργο, η οποία ανέρχεται σε 480 εκατ., δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 850 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του υπουργείο Υποδομών.

Έτσι, στις αρχές του 2018 θα αναδειχθεί ο οριστικός πια ανάδοχος (μέχρι σήμερα η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - GMR είναι προσωρινή ανάδοχος) και θα ξεκινήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες και οι εργασίες. Εκτιμάται λοιπόν ότι μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, με την κατασκευαστική περίοδο να προσδιορίζεται στα 5 έτη.

Οι απαιτήσεις για τα επόμενα χρόνια γίνονται ξεκάθαρες από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία δείχνουν συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης. Μέσα στο 2016, διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου 6.865.681 επιβάτες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανάμεσα στα αεροδρόμια της χώρας, με ποσοστό 13,3%.

Στόχος λοιπόν είναι το νέο πρόσωπο του αεροδρομίου να ανταποκρίνεται στα πρότυπα λειτουργίας και ασφάλειας ενός διεθνούς αεροδρομίου. Στο σύνολο των 11.000 τ.μ. που προβλέπονται στη σύμβαση, τα 2.000 τ.μ. θα είναι εμπορικοί χώροι, ενώ τα υπόλοιπα θα εξυπηρετούν τις υπόλοιπες ανάγκες του αερολιμένα και των επισκεπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ