Ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον για το Νεώριο Σύρου

Όλο το παρασκήνιο

Ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον για το Νεώριο Σύρου

Προχωράει η διαδικασία εξυγίανσης του ναυπηγείου Νεώριο Σύρου, με τις εξελίξεις να δείχνουν αμερικανικής προέλευσης λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση τον προτιμητέο επενδυτή αλλά και τον τρόπο εξυγίανσης των πολύπαθων ναυπηγείων.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν και οι διυπουργικές επιτροπές για να εξετάσουν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων.

Το υπουργείο Οικονομίας δρομολογεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε υποψηφίους επενδυτές, η ONEX Shipyards εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την εταιρεία, η Postlane Partners απέσυρε το ενδιαφέρον της υπέρ της πρώτης και τρίτο σχήμα εξετάζει σενάριο υποπαραχώρησης υποδομών για την κατασκευή και συντήρηση θαλαμηγών.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να δεσμεύει την κυβέρνηση, εργαζόμενοι και επενδυτές πιέζουν για λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατό καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Υπολογίζεται πως οι συνολικές υποχρεώσεις των ναυπηγείων Νεωρίου ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά χρέη προς Δημόσιο και ΙΚΑ ενώ ο τραπεζικός δανεισμός κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο στρατηγικός επενδυτής θα προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές του Νεωρίου και την κυβέρνηση και θα καταστεί δυνατή έτσι η ένταξη του ναυπηγείου που βαρύνεται με υποχρεώσεις της τάξεως των 60 εκατ. στη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ