Τα εμπόδια που «φρενάρουν» τον ΔΕΣΦΑ

Γιατί καθυστερεί η ολοκληρωση της ιδιωτικοποίησης

Τα εμπόδια που «φρενάρουν» τον ΔΕΣΦΑ

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει η περιβόητη short list του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Για άλλη μια φορά αναβλήθηκε η απόφαση για τα σχήματα που θα πάρουν το «πράσινο φως» για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Γιατί;

Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε διευκρινιστικά στοιχεία από ορισμένους από τους υποψήφιους διεκδικητές του πλειοψηφικού «πακέτου» του διαχειριστή του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ζήτημα με τη συμμετοχή της γαλλορουμανικής κοινοπραξίας (της γαλλικής GRT Gas με τη ρουμανική Transgaz).Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι υπάρχει τυπικό κώλυμα για τη συγκεκριμένη συμμετοχή καθώς η GRT Gaz είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν είναι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένη με την εταιρεία εμπορίας αερίου και ακολουθεί το μοντέλο ΙΤΟ. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα πρέπει ο νέος ιδιοκτήτης του 66% του ΔΕΣΦΑ να είναι πιστοποιημένος ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει εκκρεμότητα με τη διαδικασία αλλαγής της τιμολόγησης της χρήσης της εγκατάστασης του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας (ανήκει στο ΔΕΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ξανά ολόκληρος ο κανονισμός τιμολόγησης χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια χρονική καθυστέρηση της τάξης των 3 μηνών στο καλύτερο σενάριο.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, και την εκδήλωση ενδιαφέροντος, πήραν μέρος έξι εταιρείες και κοινοπραξίες: το σχήμα των Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie (διαχειριστών του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος αντίστοιχα), η κοινοπραξία της Transgas και της GRTgaz, η ισπανική Regasificadora del Noroeste, η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, η Power Globe Trading LLC και η Ιntegrated Utility Services Inc.

Να σημειωθεί ότι με βάση την εισήγηση των συμβούλων αξιοποίησης, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει ποιες υποψηφιότητες πληρούν τους όρους της προκήρυξης, ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ