Κινέζοι επενδυτές «βολτάρουν» στην Ελλάδα

Που θα επενδύσουν – Τα σχέδια τους

Κινέζοι επενδυτές «βολτάρουν» στην Ελλάδα

Τα 7 δισ. ευρώ ξεπερνούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εάν συμπεριληφθούν υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και ακίνητα. «Το κεφάλι του κινεζικού δράκου» στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Όμως το ενδιαφέρον των κινέζικων επενδύσεων στην Ελλάδα δεν σταματά εδώ.

Στην χώρα πρόκειται να διεισδύσει η πρώτη κινεζική τράπεζα. Η China Development Bank (CDB) σκοπεύει να ανοίξει σύντομα γραφεία στην Αθήνα, για να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση επενδυτικών projects μεγάλης κλίμακας.

Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με κινεζικούς ενεργειακούς ομίλους, με τη ΔΕΗ και με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η κινεζική τράπεζα θα συνεργασθεί με την υπό ίδρυση Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και συμμετέχοντας σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όμως ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Sky Solar, που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες, και τον όμιλο Avic International, που δραστηριοποιείται τόσο στις ναυπηγήσεις όσο και στο real estate και τον τουρισμό. Σημαντικότατη παρουσία έχουν εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα και οι ZTE Corporation και Huawei, ενώ η State Grid Corporation of China συμμετέχει πλέον με ποσοστό 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ έχοντας καταβάλει τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει δρομολογήσει άλλωστε η Alibaba, μακράν η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ασιατική χώρα. Η Alibaba θέλει να προσφέρει στους χρήστες της στην Κίνα αλλά και διεθνώς τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας της και ήδη έχει ενεργοποιήσει πολλούς κωδικούς.

Και βέβαια οι Κινέζοι είναι αγοραστές πλήθους ακινήτων. Περισσότεροι από 700 Κινέζοι πολίτες, μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα, έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ