Το τελεσίγραφο της Eldorado Gold και η σύγκρουση

Η εταιρεία αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες της

Το τελεσίγραφο της Eldorado Gold και η σύγκρουση

«Υπέρ πίστεως» πήγαν τελικά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό από το πρωί η Eldorado Gold προχώρησε σε
αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα.

Έπειτα από τρεις μήνες άκαρπων συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και των διοικήσεων της καναδικής πολυθενικής αναφορικά με την αδειοδότηση του υποέργου της Ολυμπιάδας και του περιεχομένου της διαιτησίας για το έτερο υποέργο των Σκουριών, οι επενδυτές και μέτοχοι των εταιρειών θέτουν ως κομβικό σημείο των περαιτέρω ενεργειών τους τις 22 Σεπτεμβρίου οπότε και λήγει η προσωρινή άδεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου της Ολυμπιάδας που θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη μόνιμη άδεια λειτουργίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος Τζ. Μπερνς έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου του 2017 για την έκδοση των αναγκαίων αδειών: «Ως συνέπεια της μη έκδοσης αδειών, καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αν γνωρίζαμε τις καθυστερήσεις, δεν θα επενδύαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, η Eldorado Gold έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση των έργων και από το 2012, πάνω από 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της καναδικής εταιρίας, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της ΜΠΕ για το έργο του Περάματος, και δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της διαιτησίας.

Σε ότι αφορά στους 1.100 εργαζόμενους που απασχολούνται απευθείας στην εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσής τους, η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, αναφέροντας ότι το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων είναι 2.400 άτομα.

Επίθεση από ΝΔ

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ανακοίνωση της ELDORADO GOLD πως αποχωρεί από τη χώρα μας εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως «από το στόμα του κ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο -και έχει σχέση, με τις επενδύσεις- ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις».
Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως τα λόγια του κ. Τσίπρα δεν έχουν πολιτικό βάρος ποτέ δεν έχει κρατήσει καμία από τις υποσχέσεις του. Έκανε λόγο για «επενδυτικό κρεσέντο του κ. Τσίπρα, για επενδύσεις που θα σάρωναν τη χώρα, και έρχεται πριν "αλέκτωρ λαλήσει τρις", η ΕLDORADO COLD, με πάνω από 1.100 εργαζόμενους, φορολογία η οποία πληρώνει έξοδα του ελληνικού κράτους, περιβαλλοντικά έργα κ.λ.π. να πει ότι αναστέλλει τις εργασίες της κι αποχωρεί».

Γεννηματά: Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια

«Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.
«Δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει... μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Δείτε επίσης: Γιατί φεύγει από την Ελλάδα η Eldorado Gold

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ