«Πάγωσε» το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ

«Κρατάει» το πρώην μονοπώλιο – Τα «κομμάτια» που έχουν αποσπάσει οι ανταγωνιστές

«Πάγωσε» το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει χάσει το ένα τέταρτο της αγοράς θέλει δεν θέλει. Και αν δεν το κάνει, τότε θα ενεργοποιηθούν μνημονιακές ρήτρες που θα την υποχρεώσουν να εκχωρήσει μερίδια μέσα από την αγορά των δημοπρασιών. Το γεγονός ότι από τον Ιούνιο η ΔΕΗ δεν χάνει πλέον μερίδιο με τον ίδιο ρυθμό –τον Ιούλιο μάλιστα παρατηρήθηκε και αύξηση- θεωρείται «φαινόμενο» που θα προκαλέσει εξελίξεις

Τη στροφή κατά 180 μοίρες που εμφανιζόταν μέχρι την άνοιξη σχετικά με το «άνοιγμα» της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα με τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην προμήθεια, επιβεβαιώνει το δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα Ιούλιο. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), το ποσοστό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού παρουσίασε αύξηση 0,22% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο, με συνέπεια να διαμορφωθεί στο 85,72%.

Στην πραγματικότητα το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει παγιωμένο περίπου στο 85,5%, ήδη από τον περασμένο Μάιο. Αντίθετα, μέχρι και τον 5ο μήνα της φετινής χρονιάς ελαττωνόταν κατά περίπου 1% σε μηνιαία βάση. Αν και το ποσοστό αυτό σίγουρα δεν αρκούσε για να μειωθεί στο 75,24% μέχρι το τέλος του 2017, όπως είναι ο μνημονιακός στόχος, ωστόσο έδειχνε πως έστω και με αργούς ρυθμούς οι εναλλακτικοί πάροχοι αποσπούσαν συνεχώς καταναλωτές από τη Δημόσια Επιχείρηση.

Στη λίστα των υπόλοιπων εταιρειών την πρώτη θέση καταλαμβάνουν με ίδιο ποσοστό (3,42%) η Protergia και η ΗΡΩΝ, ενώ ακολουθεί η Elpedison με 3,29%. Στη συνέχεια βρίσκονται η Watt + Volt (1,18%), η NRG (0,9%), η Volterra (0,82%) και η Green (0,49%). Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την «παγίωση» των ποσοστών της ΔΕΗ, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι περίπου έχει εξαντληθεί η «προέλαση» των εναλλακτικών παρόχων στους καταναλωτές μεσαίας τάσης (δηλαδή επιχειρήσεις όπως βιοτεχνίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και καταστημάτων). Κι αυτό γιατί ήδη έχουν αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο από το ποσοστό που μπορούσε να «μετακινηθεί» από τη Δημόσια Επιχείρηση.

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, με δεδομένο πως ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει τα μερίδια με βάση τη συνολική κατανάλωση, και όχι τον αριθμό των μετρητών, όσο οι εναλλακτικοί πάροχοι «έγραφαν» στα πελατολόγιά τους τέτοιες επιχειρήσεις, που έχουν υψηλές καταναλώσεις, αυξάνονταν αισθητά τα μερίδιά τους στα μηνιαία δελτία του ΛΑΓΗΕ. Πλέον, όμως, που η διείσδυσή τους προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τη χαμηλή τάση και τις μικρές καταναλώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, αυτό «αποτυπώνεται» στην αμελητέα αύξηση των ποσοστών από μήνα σε μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο «εκτροχιάζει» το μερίδιο της ΔΕΗ από τους μνημονιακούς στόχους. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δρομολογηθεί η ενεργοποίηση της «ρήτρας» που προβλέπει το μνημόνιο, ώστε η απόκλιση από το προβλεπόμενο ποσοστό να «μεταφερθεί» στην επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου, ως επιπλέον ποσότητα που θα εκχωρηθεί στους εναλλακτικούς παρόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ