«Κληρώνει» για τα περιουσιακά στοιχεία του «Λαζαρίδη»

Ενδιαφέρον για το εργοστάσιο στη Δράμα και τα λατομεία

«Κληρώνει» για τα περιουσιακά στοιχεία του «Λαζαρίδη»

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας μαρμάρων Λαζαρίδης, αναμένεται να εκδηλωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των πλειστηριασμών που θα διενεργήσει ο ειδικός διαχειριστής. Ο κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Δράμας το κεντρικό εργοστάσιο έξω από την πόλη της Δράμας και τα λατομεία.

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Δράμας η βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο έχει τεθεί σε καθεστώς διαχείρισης στη βάση των διατάξεων του άρθρου 68 του νόμου 4307/2014. Σύμφωνα με την πρόσκληση διενέργειας διαγωνισμού του ειδικού διαχειριστή, σε πρώτη φάση εκποιούνται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Δράμας (πρώην Μαρμαροδομή), μαζί με μηχανολογικό εξοπλισμό, γερανογέφυρες κτλ. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο πλειοδότης θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει τους 15 εργαζόμενους που απασχολούνται μέχρι σήμερα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξαγορά της αναμένεται να καταθέσει πρόταση η εισηγμένη βιομηχανία μαρμάρων Ικτίνος. Η εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να εξαγοράσει μια εργοστασιακή μονάδα μέσα στο 2017 στη Βόρεια Ελλάδα, όπου βρίσκονται και τα λατομεία της, προκειμένου να διευκολύνει και να ενισχύσει την παραγωγική της διαδικασία. Να σημειωθεί ότι η Ικτίνος Μάρμαρα, που το 2016 κατέγραψε κύκλο εργασιών 35,7 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, στο πρώτο τετράμηνο του 2017 πέτυχε αύξηση τζίρου 20%. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί για το κεντρικό εργοστάσιο της Λαζαρίδης Μάρμαρα, που μαζί με τα λατομεία σε Δράμα, Θάσο και Χίο απασχολεί περί τους 130 εργαζόμενους.

Οι εκτιμήσεις από παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο αναφέρουν ότι είναι λίαν πιθανό σε αυτόν τον πλειστηριασμό να συμμετάσχουν μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας μαρμάρου, όπως η Κυριακίδης, η Παυλίδης, πιθανώς και η Marmor. Αυτός ο δεύτερος διαγωνισμός αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Σεπτέμβριο, προβλέποντας επίσης τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα πληρώνονται κανονικά, ενώ έχουν λάβει τις διαβεβαιώσεις του ειδικού διαχειριστή ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Υπενθυμίζεται ότι την αίτηση για να τεθεί η Λαζαρίδης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είχαν καταθέσει οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank στις οποίες η Λαζαρίδης οφείλει συνολικά περί τα 27 εκατ. ευρώ, χρέη τα οποία είχε σταματήσει να εξυπηρετεί επί τέσσερα χρόνια. Βάσει στοιχείων για τη χρήση του 2015, σε επίπεδο ομίλου, η Λαζαρίδης έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 40,1 εκατ. ευρώ, με πωλήσεις 21,7 εκατ. ευρώ και ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ