«Συνωστισμός» ενδιαφερομένων για την εξαγορά Νηρέα-Σελόντα

Πάνω από 30 έχουν πάρει τον φάκελο - Στις αρχές του 2018 αναμένεται η ολοκλήρωση του deal

«Συνωστισμός» ενδιαφερομένων για την εξαγορά Νηρέα-Σελόντα

Θετικό σήμα για το μέλλον των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς και Σελόντα δίνει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά τους. Οι υπογεγραμμένες Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας ανέρχονται σε τουλάχιστον 30 ενώ μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρονται κορυφαία private equity funds (μεταξύ των οποίων KKR, Oaktree, Bain Capital, το αμερικανικό Amerra Capital Management που εξαγόρασε τον Όμιλο Ανδρομέδα κ.ά.) και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη μεσογειακή αγορά.

Ενδεικτική είναι η παρουσία του τουρκικού ομίλου Kilic που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού καταδεικνύοντας τη δυναμική των εγχώριων παικτών μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών τσιπούρας στον κόσμο.

Η λίστα των ενδιαφερομένων που θα περάσουν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς από τις τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, πιθανόν θα είναι μικρότερη μετά την αξιολόγηση των υποψηφίων (ακόμη κι αν αυτοί αυξηθούν στο επόμενο διάστημα ή υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα από πιθανή επιμήκυνση της περιόδου εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών). Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων, αν και δεν αποτελεί εγγύηση για τη θετική έκβαση της χρονοβόρας διαδικασίας του διαγωνισμού που δεν έχει αρχίσει καλά καλά, δικαιώνει εν πολλοίς τις προσδοκίες της αγοράς και των επιτελείων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων για τις προοπτικές των ιχθυοκαλλιεργειών προκαλώντας συζητήσεις για μελλοντικές συμμαχίες.

Η διαδικασία της πώλησης τυπικά άνοιξε στις 14 Ιουλίου, με την αποστολή στο club των ενδιαφερόμενων ενημερωτικού υλικού και αναμένεται να περάσει στην κρίσιμη φάση των δεσμευτικών προσφορών περί τα τέλη του έτους. Σε αυτή τη φάση οι σύμβουλοι: Lazard Freres SAS, PwC, Alvarez & Marsal, καθώς και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες απορρίπτοντας πιθανόν ορισμένους επενδυτές που θέτουν όρους εκτός πλαισίου. Το ξεκαθάρισμα θα ανάψει το πράσινο φως για το due diligence και το άνοιγμα του Virtual Data Room. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα τότε εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται αναθεώρηση του αρχικού προγραμματισμού για ένα deal τέτοιας κλίμακας, που θα έχει αντίκτυπο στη διεθνή αγορά σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός ενισχύεται στις αγορές της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο πριν από δύο χρόνια διαγράφοντας δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται τέλος ότι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Νηρέας με 74,98% και ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς με 32,51%, η Eurobank με 15,64%, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με 6,18% και η Alpha Bank με 20,65%. Επίσης στο μετοχικό κεφάλαιο της Σελόντα οι τράπεζες συμμετέχουν με 79,61% και συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με 32,92%, η Eurobank με 13,28%, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με 11,44% και η Alpha Bank 21,97%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ